Je hebt meer bedpartners dan je denkt!

Meer dan anderhalf miljoen huismijten houden ons elke nacht gezelschap. Dat klinkt niet alleen vies, maar is ook slecht voor je gezondheid. De combinatie mijt en stof veroorzaakt bij sommigen een allergische reactie. De Huisstofmijt, oftewel de dermatophagoides pteronyssinus, leeft het hele jaar door in je huis, maar in warme, klamme zomermaanden kun je er extra veel last van hebben. Huisstofmijten zijn ongeveer een halve millimeter groot en voeden zich met huidschilfers van mens en dier. Ze worden ook wel huismijten, stofmijten of gewoon mijten genoemd.




Je matras is favoriet.
Hoewel mijten door het hele huis kunnen zitten, is de slaapkamer 
-beter gezegd: in je matras – favoriet, het is er warm, donker en vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden. Huisstofmijt houdt van temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent.

Voortplanten, eten en poepen
De gemiddelde levenscyclus van een mannelijke stofmijt is tussen de 10 en 19 dagen. Een vrouwelijke huisstofmijt kan tot 70 dagen leven. En gedurende die dagen legt het vrouwtje 25 tot 30 eieren. Behalve met voortplanten en eten zijn huisstofmijten verder met name bezig met poepen. En het is die ontlasting waar mensen allergisch voor kunnen zijn.

Huisstofmijtallergie
De uitwerpselen van een huisstofmijt drogen na een tijdje op en vallen uit elkaar. Wanneer deze allergenen in contact komen met de huid of worden ingeademd, kun je klachten krijgen. Veel voorkomende symptomen van huisstofmijtallergie zijn hoesten, eczeem, niezen en tranende ogen.  Doordat huisstofmijten zich graag in en rondom het bed begeven, is de allergische reactie ‘s nachts vaak heftiger dan overdag.

Je matras wordt elk jaar zwaarder.
Naast de mijten en hun uitwerpselen, wordt je matras in tien jaar tijd ook blootgesteld aan ca. 1000 liter zweet! Hoewel het merendeel verdampt, neemt je matras toch de nodige druppels, huidschilfers en zouten op. Regelmatig je matras ventileren, reinigen en een goede molton matrasbeschermer gebruiken is dan ook aan te raden om je matras in topconditie te houden.

Matrassen hebben geen oneindige levensduur!
Een goed matras kan wel acht tot twaalf jaar meegaan. De levensduur hangt natuurlijk sterk af van de materialen in de matras, de bedbodem, je lichaamsgewicht, transpireer je veel, kan je je matras draaien en keren, en gebruik je een goede molton. Uit onderzoek blijkt dat er heel veel mensen slapen op matrassen van 20 tot 30 jaar oud! Behalve dat je matras dan is uitgedroogd, geen vorm en veerkracht meer heeft, is dit ook enorm onhygiënisch. Zelfs het beste matras raakt na een aantal jaren intensief gebruik versleten.

Het ligcomfort, de ondersteuning en veerkracht worden gewoonweg minder goed. De ondersteuning gaat achteruit en ongemerkt krijg je tijdens het slapen problemen met je rug, schouders, nek en heupen.

 

Let wel: de meeste mensen gaan pas op zoek naar een nieuw matras als ze fysieke klachten krijgen en daardoor minder lekker slapen! Voel je je minder fit en energiek dan je gewend bent? Misschien is het de hoogste tijd om je matras te vervangen. En de oude liever niet “doorschuiven” naar je kinderen, uit oogpunt van hygiëne wel zo prettig.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank