Het college van B en W bood de Jaarrekening 2015 aan aan de gemeenteraad op donderdag 19 mei 2016. Het resultaat is een voordelig resultaat van € 1,4 miljoen. De financiën zijn op orde gebracht door het neerzetten van een duidelijke financiële norm. Dit ingezette beleid werpt nu haar eerste vruchten af.
Gezondere financiën
De hoofdthema’s van het college zijn het verbeteren van de financiële positie van de gemeente en de leefbaarheid. Onderdeel hiervan is om het voorzieningenniveau op lange termijn te waarborgen. Wethouder Dirk-Jan Knol: “Toen dit college aantrad werden we geconfronteerd met hoge schulden. Onze conclusie was dat deze niet verder mochten oplopen. Als gemeente zetten we ons in voor gezondere financiën. Dat vraagt om te streven naar het terugdringen van de schuldpositie, efficiënt omgaan met de middelen en het voorkomen van hogere belastingen.”
Voordelig resultaat
Het efficiënter omgaan met middelen is zichtbaar. Naast het positieve resultaat van de jaarrekening is de reservepositie van de gemeente herstellende. Er werd een negatieve stand van € 1,8 miljoen verwacht, maar deze is nu vrijwel nihil. Tegelijkertijd zorgde onder andere de aanleg van de Reeuwijkse Randweg ervoor dat de leningschuld niet kon afnemen. Dit was al voorzien in de begroting, maar de leningschuld zal de komende jaren afnemen door het huidige financiële beleid.
Vijf pijlers
Het college hanteert vijf pijlers voor het realiseren van beleid. Naast de sterke financiële opgave zijn op alle pijlers goede resultaten bereikt. Een voorbeeld zijn de taken op het gebied van zorg en welzijn die het rijk overhevelde naar de gemeenten. Deze grote operatie is geslaagd binnen budget. Een ander voorbeeld is op het gebied van verbindend besturen, namelijk dat de Woonvisie is gerealiseerd in nauw overleg met de wooncorporaties en huurdersverenigingen. Tot slot is er een goed voorbeeld op het gebied van inzet op sterke gemeenschappen. Dit betreft de organisatie van de Huizen van Alles, die ontmoetingsplaatsen bieden voor inwoners in elk dorp. Dit wel met oog voor de unieke karakters van de dorpen.
Bron: Gemeente