The Boat that Rocked gaat over radiopiraten in de jaren 60. Natuurlijk denk je dan meteen aan de Veronica-boot, maar voor de Engelse kust lagen ook wat van die schepen. De boot in deze film is Radio Rock, met als kapitein Bill Nighy en als hoofd diskjockey Philip Seymour – ‘The Count’- Hoffman. Naast deze acteurs zie je heel veel bekende gezichten uit de Engelse film- en tv-wereld, waar vooral Rhys Ifans en Kenneth Branagh als hitleriaanse Engelse ministers opvallen. Eigenlijk moet ik ook niet meer woorden vuil of schoon maken aan The Boat that Rocked. Natuurlijk zit er veel van de ego wereld van radio DJ’s in, maar de film bevat genoeg Engelse humor en een drang naar vrijheid die deze film boven de gemiddelde komedie uit trekt. En dan natuurlijk nog de fantastische muziek uit de sixtees?
Deze film speelt zich af in 1966 en gaat over de zeezender Radio Rock, die Groot-Brittannië bestookt met pophits en mateloos populair is bij de Britste bevolking. Dit tot grote ergernis van de regering, die de zender dan ook wil verbieden. De jonge Carl, die van school gestuurd is, wordt door zijn moeder naar zijn peetoom Quentin getuurd. Quentin is de eigenaar van Radio Rock, een populaire zeezender die vanaf de Noordzee uitzendt.
Radio Rock is de thuishaven van een aantal tegendraadse deejays onder leiding van “The Count”. Zij leiden een avontuurlijk bestaan op de boot. Ondertussen zaagt de Britse overheid aan de stoelpoten van Radio Rock. Zij willen het liefst dat deze populaire zender verdwijnt en proberen deze dan ook te verbieden. Maar dat is knap lastig als het schip zich in internationale wateren bevindt.
The Boat That Rocked is gemaakt door schrijver en regisseur Richard Curtis, bekend van films als Bridget Jones’ Diary, Notting Hill, Love Actually en Four Weddings & A Funeral. Acteurs die meewerken aan de film zijn onder andere Philip Seymour Hoffman (Twister en Mission Impossible III), Bill Nighy (Love Actually en Pirates of the Caribbean), Rhys Ifans (Notting Hill), Emma Thompson (Junior, Harry Potter en Love Actually), Nick Frost (Hot Fuzz) en Kenneth Branagh (Harry Potter en Wild Wild West).
Voor het maken van de film is nauw samengewerkt met Radio Caroline. De apparatuur die gebruikt wordt in de film is grotendeels beschikbaar gesteld door het station en stond opgesteld in de ‘Ross Revenge’, het zendschip van Caroline en Radio Monique.
Het schip zelf is echter niet gebruikt voor de film omdat het om technische redenen niet geschikt was om op te filmen. In plaats hiervan is de ‘Timor Challenger’, ooit bekend als het Kerk zendschip ‘De Hoop’, gebruikt. Deze lag voor de gelegenheid afgemeerd in de haven van Portland. Alle studioscènes werden gefilmd in de Shepperton studio’s in Londen, waar zelfs een special hydraulisch platform was gebouwd om de deining van de zee na te kunnen bootsen.
Reserveren via e-mail novabioscoop@kpnmail.nl of per telefoon 0172 650010
Ingezonden bericht