Bodegraven krijgt regelmatig ongewenst bezoek van verdacht uitziende personen met dubieuze plannen. Afgelopen zaterdagavond was dat ook weer het geval in de wijken aan de zuidkant van de spoorlijn. Er reed een verdacht autootje rond en op verschillende plaatsen werden verdachte personen gespot. Bewoners die dit zagen konden dit direct via 112 bij de meldkamer van de politie melden en via hun BuurtWhatsapp medebewoners vragen extra op te letten en te melden waarheen deze personen zich verplaatsten.
In de wijk Broekvelden heeft de BuurtWhatsApp inmiddels een 100% dekking.
Voor Wijkteam Zuid was dit een mooie aanleiding om te onderzoeken of en hoe dit in de praktijk werkt. Wat doen de bewoners wanneer zij iets verdachts zien, en wat gebeurt daarna.
In overleg en in samenwerking met gemeente en politie gingen daarvoor op zaterdagavond 17 december tussen 18.30 en 21.00 twee ploegen van twee “inbrekers” (waaronder burgemeester Christaan van de Kamp) in Broekvelden en in de Dronenwijk met mutsen, rugzakken en breekijzers op pad. Zij hadden de opdracht om zich nadrukkelijk opvallend “verdacht” te gedragen.
Om eventuele problemen te voorkomen en mensen gerust te kunnen stellen werden zij op korte afstand gevolgd door een wijkagent die tegelijkertijd de verbinding met de meldkamer onderhield. Op deze manier kon de meldkamer de meldingen over de “inbrekers” volgen en van echte meldingen onderscheiden.
Om het nog echter te maken reed er ook nog een dubieus en zoals bleek voor de bewoners (on-)opvallend autootje, beschikbaar gesteld door Vakgarage Bodegraven, vaak stapvoets en soms zelfs zonder licht door de wijken rond.
Vanuit het gemeentehuis volgde een beheerder van de BuurtWhatsapp groepen wat in de wijken gebeurde om vandaar uit de WhatsApp meldingen van beheerders te kunnen coördineren.
De actie heeft goed gewerkt. De inbrekers en het autootje vielen erg op. Heel veel inwoners zagen deze lugubere figuren bij huizen rondkijken en met kleine onopvallende lichtjes in de auto’s schijnen. Sommige mensen die op afstand voorbijliepen of hun hond uitlieten keken er op afstand naar en lieten het daarbij. Maar er was ook een behoorlijk aantal inwoners dat het gebeuren vanuit de woonkamer zag, hun jas pakte en er zelf, op afstand, achter aan ging. Sommige in de auto of op de fiets zetten zelfs de achtervolging in. Het foute autootje werd ook meerdere keren nadrukkelijk achtervolgd en zelfs een keer klemgereden.
Het resultaat was aan het eind van de avond duidelijk; mensen op straat maar ook thuis waren behoorlijk alert en dat is lovenswaardig.
Naar mate het later werd gingen er meer gordijnen dicht en dan blijven er niet veel “ogen” in de wijk over. Toch viel het op dat er toch wel mensen in de auto, wandelaars en fietsers waren die getriggerd werden door onze “boeven”.
Om inwoners gerust te stellen en agressie te vermijden werd hun al snel na het in actie komen medegedeeld dat het hier een oefening betrof.
Het was jammer dat dit ook al snel via de BuurtWhatsapp en de facebookpagina ‘Onraad- en WhatsApppagina Bodegraven-Reeuwijk’ werd gedeeld waardoor het effect van de actie na twee uur duidelijk afnam.
Gelukkig was de tijd ervoor ruimschoots voldoende om een realistisch beeld te verkrijgen.
Maar dan weer terug naar het begin. Waarom werd deze actie gehouden? Om het bellen naar 112 en het inzetten van de BuurtWhatsapp bij verdachte situaties te testen.
In totaal is er slechts 4 x gebeld met 112 en zijn er slechts in enkele BuurtWhatsapp groepen berichten geplaatst. Gezien de omvang, de tijdsduur, het tijdstip en het zeer opvallende gedrag van onze “boeven” is dat een teleurstellend resultaat.
Vastgesteld is dat heel veel mensen zich alert gedragen. Toch is er een hoge drempel om de telefoon te pakken en 112 te bellen. Want daar gaat het juist om. Wij willen, als inwoners, graag dat de politie er is om in te grijpen in dit soort situaties.
Dat kan de politie niet alleen en zeker niet zonder de “ogen en oren” in de wijk. Ruim 80% van de heterdaad aanhoudingen komt door meldingen van burgers. Als 112 bij verdachte situaties niet of nauwelijks wordt gebeld dan kan men ook niet verwachten dat de politie er op tijd is om dit soort geboefte op te pakken. En zelf erachter aan gaan zonder 112 gebeld te hebben is wel stoer maar niet verstandig. Dit kan ongewenste confrontaties tot gevolg hebben. Dus wat men ook doet of wil…eerst 112 bellen.
Dat men moeite heeft om 112 te bellen is op zich niet vreemd. Bij de introductie van dit alarmnummer werd gesteld dat dit uitsluitend bij spoed, ernstige ongelukken of een aan de gang zijnde inbraak gebruik mocht worden. Dit is echter door de realiteit van de dag achterhaald.
Het andere alarmnummer 0900-8844 blijkt in de praktijk slecht bereikbaar, heeft te lange wachttijden en is daardoor in veel gevallen niet bruikbaar. En juist daarom is het van groot belang dat iedereen weet dat bij verdachte situaties men altijd gewoon 112 mag, of beter, moet bellen. Enkel hierdoor wordt de politie gealarmeerd en kan zij proberen om zo snel mogelijk ter plekke te zijn. Denk dus niet dat iemand anders misschien wel even belt maar schroom niet; pak de telefoon en bel 112. Doen..!!
En als 112 is gebeld en u bent aangesloten op een BuurtWhatsapp dan is het raadzaam om daar een kort bericht op te plaatsen. Hierdoor maakt u uw directe omgeving ook alert, men kijkt dan al gauw even voor en achter of er iets verdachts wordt waargenomen en als dat zo is kan dat ook weer worden gedeeld. En kunnen verdachten gevolgd worden.
Samen is het woord waar dit alles om draait. Samen alert zijn, samen waarschuwen. We wonen met elkaar in een straat, wijk en dorp. Het is helaas een feit dat er meer criminaliteit is, er meer wordt ingebroken. Dat geeft bij sommigen een onveilig gevoel. Maar met elkaar kunnen we daar wel wat aan doen. Voldoende verlichting, zowel binnen als buiten, goed hang- en sluitwerk. Veel inbraken vinden plaats d.m.v. braak via ramen; deze worden simpelweg met geweld opengebroken.
Zorg er dus voor dat ramen, deuren en bovenlichten heel goed zijn afgesloten met een zware kwaliteit vergrendeling. Sluit alles goed af, ook overdag. Vergeet de schuur niet; er worden steeds vaker fietsen en gereedschappen ontvreemd. Gaat u ‘s avond weg of komt u laat thuis? Zorg voor voldoende licht in en om het huis, eventueel met tijdschakelaars geregeld. Zo geeft u het huis een bewoonde indruk.
Opvallend was ook het aantal auto’s en deuren die niet op slot waren. Waar mogelijk is daarvoor bij de bewoners aangebeld. En ook nu nog waren er weer helemaal donkere, voor het zicht verlaten huizen.
Er is nog veel te doen maar met elkaar kunnen we veel bereiken.
Wijkteam Zuid Werkt….!
Ingezonden bericht