Prima om je calorieën te tellen maar let op: een colorie (eenheid voor energie) is geen calorie. Daarmee wil ik zeggen; niet alle calorieën zijn hetzelfde. We verbranden verschillende hoeveelheden calorieën teneinde verschillende soorten voeding te verteren. Zo kost het bijvoorbeeld 2x zoveel energie om eiwitten te om te zetten in de stofwisseling (metaboliseren) dan koolhydraten. Nog een voorbeeld: alle vetten bevatten 9 calorieën per gram, maar omega 3 vetten zijn enorm gezond terwijl je transvetten juist wil vermijden. Transvet is een onverzadigd vet dat slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Deze vetten komen in de natuur in geringe mate voor in dierlijk vet, maar de valkuil zit ‘m in het feit dat onverzadigde vetzuren die door middel van een fabrieksmatig proces worden veranderd in een smeerbare substantie ook transvetten zijn geworden! Transvetten zijn helaas niet meer weg te denken uit onze voeding, je komt ze ondermeer tegen in koekjes, margarines, halvarine, snacks, snoep, koffiemelkpoeder, pizza,s, frituur- bak en braadvetten en gebak en verder alles wat gemaakt is met geharde plantaardige olie. Transvetten worden in verband gebracht met hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verhoging van het cholesterolgehalte.
Conclusie: een calorie is geen calorie en vet is geen vet. Maak bewust de juiste keuzes en je boekt een enorme gezondheidswinst!