Moeite om in beweging te komen of te blijven? Wij geven je tien zeer belangrijke motivaties waarom voldoende beweging toch oh-zo-belangrijk is.
1.Bewegen verkleint de kans op overgewicht; beweging verhoogt de stofwisseling door spieropbouw en vetafbraak. Een heel belangrijk wapen in de strijd tegen overgewicht.
2.Bewegen is goed voor je sociale leven; Samen sporten is leuker en motiveert vaak beter dan wanneer je dit alleen doet. Het helpt je vaak ook om het sporten beter en langer vol te houden.
3.Bewegen kan angst, stress en depressie verminderen; Mensen die sporten zitten vaak lekkerder in hun vel, hebben meer zelfvertrouwen en een positievere kijk op het leven. Daarnaast maakt het lichaam tijdens sporten endorfines aan, ook wel het gelukshormoon genoemd.
4.Bewegen kan helpen in de strijd tegen kanker; Voor sommige vormen van kanker (bijv. dikke darmkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.
5.Bewegen is goed voor je hart; Beweging maakt je hart sterker en zorgt voor een betere bloedcirculatie en zuurstofafgifte in het lichaam.
6.Bewegen kan Osteoporose (bontontkalking) voorkomen; Vanaf je 35e leefjaar worden je beenderen (botten) kwetsbaarder. Bewegen houdt je spieren, botten en gewrichten soepel en in conditie.
7.Beweging kan diabetes voorkomen; Beweging zorgt er voor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen bepaalde vormen van Diabetes te voorkomen. Maar ook diabetespatiënten hebben baat bij sport, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.
8.Beweging is goed voor je longen; Bewegen houdt je longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging.
9.Beweging is goed voor de portemonee; Actievelingen leven niet alleen langer, maar ook beter. Ze bezoeken minder vaak het ziekenhuis of de dokter en gebruiken minder medicijnen. Beter nu geld uitgeven aan wandelschoenen of een fiets, dan later het veelvoudige aan de dokter.
10.Beweging is de beste vorm van pensioensparen; Je leven lang bewegen is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose en hoge bloeddruk. Je hebt dus voor een deel zelf in de hand op welke manier en in welke shape je met pensioen gaat.
Door: Kim de Vor en Christa Belt