Centrum van de kaas

En wéér een van de doelstellingen uit het collegeprogramma gehaald: de oprichting van een Kaasacademie. In het oude stadscentrum van Woerden, aan de Emmakade 7, gaat het gebeuren. Met een restauratie van een oud pand volgens tekening van de Bodegraafse architect Ben Kraan. Met de Bodegraafse kaashandelaar Bernhard van Veldhuizen in het bestuur, met ook de Bodegraafse onderwijs directeur Daan Zwaneveld, en met een kaasopslag van het Bodegraafse bedrijf Zijerveld. Genoeg reden voor chauvinisme dus, maar wel in Woerden.




En dat realisme zat ook al in het collegeprogramma. Gouda geeft internationaal faam aan onze boerenkaas door de naamgeving van Goudse Kaas. Woerden claimde al langer het centrum van de kaaswereld te zijn. En in Bodegraven ligt niet alleen de meeste kaas opgeslagen, maar vindt ook de meeste bewerking plaats. Gelukkig beconcurreren we elkaar tegenwoordig minder, en trekken we meer gezamenlijk op. Het begrip “cheese valley” is misschien nog wat overdreven, maar Hollandse Kaasacademie of Groene Hart Kaasacademie, dat klinkt goed.

Vorige week zat ik bij een van de startbijeenkomsten. Met een grote reeks aan beroepsopleidingen uit de regio, die er hun praktijkonderwijs aan willen verbinden. Uit de werkbezoeken bij Holland Vergeer Kaas, Vepo Cheese, en Zijerveld leer ik dat het nog een hele opgave wordt om die verbinding naar de arbeidsmarkt ook echt te maken. Maar de wil is er. En ondertussen kan de Kaasacademie ook een rol vervullen als onderdeel van toeristische routes in het Groene Hart, net als natuurlijk ons Kaasmuseum.

image002

Foto Courtesy: Kaasboerderij de Franschman

Door: Martien Kromwijk

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie