Sinds het meldpunt vuurwerkoverlast.nl online ging, zijn er landelijk meer dan 48.000 meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen, waarvan 67 uit Bodegraven-Reeuwijk. Hiervan kwamen 44 meldingen uit Bodegraven, 11 uit Reeuwijk, 9 uit Nieuwerbrug, 1 uit Waarder en 2 uit Driebruggen. De gemeente sprak van een rustige oudejaarsnacht. Opvallend veel klachten gingen over overlast door ‘supermarktvuurwerk’ dat al sinds begin december in de schappen ligt van onder andere Aldi, Lidl en Action. Het ‘supermarktvuurwerk’ mag het hele jaar door verkocht mag worden. Het is voornamelijk knalvuurwerk zoals luchthuilers, voetzoekers en knetterballen. Zwaarder vuurwerk mocht pas vanaf 28 december worden verkocht en op 31 december na 18:00 uur tot 02:00 uur ’s nachts worden afgestoken. Dat niet iedereen zich aan die regels houdt blijkt uit de klachten: er zijn veel meldingen van overlast door zware vuurwerkbommen, waarmee prullenbakken en vuilcontainers kunnen worden opgeblazen. Veelal is dit illegaal vuurwerk.
Een greep uit de Bodegraafse en Reeuwijkse meldingen:
- “Niet normaal dat het nu al begint!! Wanneer wordt er nu eens wat aan gedaan???”
- “Ik hoop dat jullie meldpunt een verandering kan brengen. Ik heb niet eens iets tegen het vuurwerk maar ik vind het vuurwerk dagen lang echt te veel. Want morgen wordt nog erger. En overmorgen nog erger. En niemand die het controleert.”
- “Moet gestresst de hond uitlaten, het dier kruipt over de grond van angst.”
- “In de late avonduren worden wij met grote regelmaat opgeschrikt door een harde doffe dreun, alsof er ergens een bom afgaat. Niet alleen hoogst irritant maar in deze tijden van oorlogen en terrorisme schrik je van die geluiden.”
- “Het kan toch niet waar zijn dat de Aldi vuurwerk verkoopt wat NU al afgestoken mag worden????”
Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. “Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade aangericht door vuurwerk en hebben er duizenden mensen en dieren last van”, zegt raadslid Robèrt Smits van GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk. “We gebruiken de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast.” En wellicht de aandacht te verleggen naar andere manieren om het einde van het jaar te vieren zoals per dorp een eigen vuurwerkshow en feest.
De website is tot 3 januari open geweest. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2017 aan de Tweede Kamer en aan 30 burgemeesters zal worden aangeboden.
Ingezonden bericht