Het zijn weer drukke tijden voor BROOD&KO. De medewerkers draaien de afgelopen dagen overuren. Achter de schermen is men druk in de weer om voor de klanten lekkere appelflappen, appelbeignets en natuurlijk oliebollen in diverse varianten te bakken. De eerste mensen stonden vanmorgen al rond 8 uur in de rij buiten te wachten om de lekkernijen te bemachtigen. Voor de winkel staat een kraampje om de klanten snel te kunnen helpen.
Oliebollen zijn een traditioneel gefrituurd gistdeeg-gerecht uit de lage landen. In Nederland vormen ze dé traditionele lekkernij, die bij oudejaarsavond hoort en rondom de jaarwisseling volop in onze winkels wordt verkocht. Oliebollen zijn daarnaast het gehele jaar door op kermissen in Nederland en België vanuit traditionele oliebollenkramen verkrijgbaar.
Hoe worden oliebollen gemaakt?
Oliebollenbeslag wordt doorgaans gemaakt van bloem, eieren, gist, wat zout en melk of karnemelk. In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist voorkomt. BROOD&KO bakt daarnaast ook oliebollen gemaakt met 100% speltbloem (in plaats van tarwebloem). Het beslag moet veertig tot zestig minuten rijzen, zodat de oliebol voldoende luchtig wordt. Oliebollen worden meestal met poedersuiker bestrooid.
Vulling
In enkele streken in Vlaanderen wordt het gerecht een ‘smoutebol’ genoemd, omdat ze vroeger in smout (ook wel ‘reuzel’ genoemd) werden gebakken. Een oliebol in Vlaanderen is doorgaans niet gevuld, in tegenstelling tot de Hollandse oliebol. Zo’n vulling bestaat bij BROOD&KO uit rozijnen, krenten en stukjes verse appel.
Gedeelte tekst: BROOD&KO