Aan de bal! Deze keer Sabien Verdonk spits van VR 1 bij RVC’33

Mijn naam is Sabien Verdonk, ik ben 20 jaar en woon nog thuis in de Tempel, Reeuwijk. Ik zit in mijn laatste studie jaar tot het worden van fysiotherapeut, daarnaast verzorg ik de selectie van Rohda’76 en in mijn vrije tijd speel ik zelf ook graag voetbal bij RVC’33 Dames 1, tweede klasse zondag en werk ik bij Kwalitaria Mierenakker en Zus en Zo in Reeuwijk Brug tot eind februari dan vertrek ik naar Peru voor 4 maanden stage en onderzoek.




Wat is zo leuk aan jouw sport?

“Voetbal is er bij mij eigenlijk met de paplepel ingegoten en zo was het vanzelfsprekend om ook deze sport te beoefenen. Het leukste vind ik om in een team te werken waar iedereen ook individueel zijn kwaliteiten kan laten zien. De een is tactisch erg goed en de ander is fysiek sterker. Het opzetten van een goede combinatie waarbij je je tegenstander gek maakt en uiteindelijk voor het doel uitkomt om te score vind ik het leukst.”

Heb je ooit andere sporten gedaan?

“Vanaf kleins af aan zit ik al op voetbal, ik denk dat ik 7 was en sindsdien ben ik hier minstens 2 dagen per week mee bezig. Naast het voetbal heb ik in mijn jeugdige jaren ook aan jazzballet gedaan… een badpakje en balletschoentjes, niks was te gek. Dit zou je niet zeggen als je mij nu met bloed en modderige ledematen van het veld af ziet liepen na een strijdlustig potje voetballen.”

Wat typeert jou als speler?

‘Ik ben wel een typische spits. Vaak lui voorin blijven hangen totdat de bal komt zodat we op het doel af kunnen stormen. Terug meeverdedigen is nog een beetje een zwak punt waar ik aan moet werken.” 

Wat heb je nodig om die sport te beoefenen?

“Voor voetbal heb je wel een sterke mentaliteit nodig en veel positiviteit. Je moet je niet te snel gek laten maken als iets niet lukt, maar probeer het gewoon op een andere manier. Het hoofd omhooghouden is erg belangrijk, wanneer een team het hoofd laat hangen is het vaak al gedaan en is het vertrouwen om te winnen weg. Ook moet je tegen een klein tikje kunnen omdat er veel fysiek werk bij komt kijken en je de verzorging beter lekker op de bank kan laten zitten (haha).”

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

“Ik bereid mij voor door genoeg slaap te pakken voor de wedstrijd en genoeg te drinken. Soms is er de avond daarvoor iets te veel gedronken wat ik moet compenseren met genoeg water in de ochtend. Veel eten gaat er dan ‘s ochtends niet in. Mijn ultieme voorbereiding is wel echt met muziek aan. Zodra ik start aan de warming-up is het full focus op de wedstrijd.”

Hoe ziet je trainingsweek eruit?

“Dinsdag avond train ik bij RVC’33, dit is helaas mijn enige voetbaltraining in de week. Doordat ik mijn donderdag avond training heb opgeofferd de jongens van Rohda’76 die de beste zorg nodig hebben. Echter doe ik wel aan kracht en cardio training thuis op maandag, woensdag en vrijdag. Zaterdag ben ik ook met de jongens en dan is het op zondag matchday met de vrouwen.” 

Let je op je eten/drinken of mag je bepaalde dingen niet?

“Er is nooit gezegd dat wij bepaalde dingen niet mogen eten of drinken echter vind ik het zelf wel belangrijk er fit uit te zien ook voor mijn toekomstige werk als fysiotherapeut en vind ik het heerlijk om te sporten. Daarentegen vind ik het ook lekker om genoeg te drinken en te snoepen en kunnen mijn teamleden het niet altijd aanzien als ik brak bij de bespreking zit. Dus daar probeer ik bij sommige avonden wel op te letten. Het pakt soms goed en soms slecht uit.”

Hoe zou je jezelf in 3 woorden omschrijven (of je team)
“Ik beschrijf mijn team als strijdlustig, optimistisch en trots. Waar we 2 seizoenen geleden de kans op de tweede klasse aan ons voorbij hebben laten gaan, zijn we er vorig jaar uiteindelijk toch gekomen met veel strijdlust. We geven niet op en willen elke wedstrijd een stapje beter doen dan de vorige. Als we een goede wedstrijd hebben neergezet en iedereen positief het veld af loopt kunnen we daar trots op zijn. Ook de complimenten die wij vaak krijgen over hoe wij op elkaar reageren in de wedstrijd is geweldig om te horen.”

Hoe zou je jouw club willen omschrijven?

“Mijn club is mijn ideaal. Het voelt als thuiskomen waar je iedereen kent en iedereen zo aardig is voor elkaar. Er wordt zoveel geregeld door de top vrijwilligers, iedereen heeft wat voor elkaar en voor de club over. Zo zijn er altijd leuke activiteiten en feesten op RVC’33 zoals de jaarlijkse RVC-awards, mutsentoernooi en familiedagen. Na een wedstrijd van ons eerste kan het ook vaak lang gezellig zijn in de kantine. Soms blijft zelfs de tegenpartij ook nog even mee genieten. Daarbij maakt winnen of verliezen niet uit.”

Het seizoen is onderweg. Hoe staan jullie ervoor?

“Tweede klasse zondag voor vrouwen is niet niks. Onze verste wedstrijd is langer dan 2 uur rijden wat bijna overkomt als professionele voetballers. Wij bevinden ons nu op de een na laatste plaats met 9 punten, afgelopen zondag hebben wij maar met 2-1 verloren van de nummer 3 en de week ervoor met 2-1 van de koploper. De uitslagen zijn niet groot wat ons hoop geeft om de verloren punten voor de winterstop nu vaker binnen te gaan te halen.”

Wat voor speler ben je?

“Ik ben een speler die houdt van een fysiek sterk spel. De ene roept ‘zij is gek’ de ander vindt mij sterk in het duel. Heel tactisch ben ik niet maar een panna kan ik nog net. Daarnaast ben ik wel een goede teamspeler en ook buiten het veld sta ik voor mijn teamgenoten klaar door de verzorging soms over te nemen en was ik bij elke wedstrijd aanwezig ondanks mijn blessure begin van het seizoen.”

Wat is je grootste blunder?

“Mijn grootste blunder… kan ik mij niet herinneren.”  

Het team: vrienden of collega’s?

“Ons team bestaat uit meiden van 20 tot moeders met 2 kinderen. Naast de voetbal wordt er soms met wat meiden afgesproken wat leuks te doen maar niet vaak met het hele team. Het is belangrijk ook hier tijd en energie in te steken vind ik, zodat er ook buiten de voetbal leuk met elkaar om gegaan kan worden. Daarnaast vind ik ook dat het eerste wel uit diversiteit moet bestaan van ervaring door de ouderen en roddels voor in de kleedkamer door de jongeren. Daarnaast hebben wij als team de 10punten uitjes. Vorig jaar hadden we er zomaar vier, en dit jaar moet de eerste nog komen. Hierbij wordt gewerkt aan teambuilding maar ook veel gelachen.” 

Als je geen bal-sport doet, wat zou je dan willen uitoefenen en waarom?

“Lastige vraag, kan het mij niet voorstellen. Maar een sport zonder bal, dan zou ik misschien wel aan boksen doen.” 

Welke onderwerpen komen ervoor in de kleedkamer (naast de wedstrijdbesprekingen) denk aan feestjes, vrouwen, sporten, en andere gekkigheid

“Wanneer de muziek aan gaat wordt er toch altijd wel lekker meegezongen en gedanst met Frenna, Bizzey of Maan bijvoorbeeld. Ook de avond ervoor kan niet overgeslagen worden. Wie heeft wat gedaan, is er veel gedronken en met wie ben je geweest. Soms zijn het ook gewoon praktische dingen over wie wat vergeten is of wie waarom niet aanwezig is bij de wedstrijd. We hebben bij thuiswedstrijden ook regelmatig een pupil van de week die haar ogen uit kijkt naar wat voor gesprekken wij hebben over bijvoorbeeld ons achterwerk.”

Droom voor de toekomst?

“Mijn droom voor de toekomst is lekker door kunnen gaan met voetballen zonder heftige blessures en in de tweede klasse blijven zonder nacompetitie. En hoop ik mijn diploma te behalen in juli en aan de slag te kunnen gaan als fysiotherapeut.” 

Favoriete club (NL)

Ajax.

Favoriete speler?

Heb ik niet.

Voorzet of zelf scoren?

“Zelf scoren is altijd lekker, maar de kunst om de actie te laten slagen en hem voor het doel te krijgen waarbij je teamgenoot hem in kan tikken is ook mooi.”

Welke vraag mis je nog?

“Voor wie of wat zeg jij je voetbal af?” 

Aan wie geef jij de bal door?

“Nadine Snijder, speelster van Vriendenschaar.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank