Wat is een datalek en waarom moet je hier altijd alert op zijn?

Een datalek is de situatie waarin gevoelige of vertrouwelijke informatie in handen komt van mensen die daar geen toegang toe zouden mogen hebben. Het kan hierbij gaan om klantgegevens, financiële informatie, wachtwoorden of bedrijfsdocumenten.

Datalekken ontstaan vaak door menselijke fouten, zoals het verkeerd versturen van een e-mail, of door acties van kwaadwillenden, zoals een cyberaanval. In dit artikel vertellen we je meer over datalekken hoe je ze kunt voorkomen.

Waarom zijn datalekken zo schadelijk?

De gevolgen van een datalek kunnen enorm zijn. Allereerst kunnen er financiële consequenties zijn. Als je niet voldoet aan de regels voor gegevensbescherming, kan de Autoriteit Persoonsgegevens je bedrijf een boete opleggen. Maar het grootste risico zit hem misschien wel in het beschadigde vertrouwen van je klanten. Als persoonlijke gegevens op straat liggen, zullen klanten minder snel zaken met je doen. Een goede cyber security van je bedrijf kan ervoor zorgen dat dit niet zo snel gebeurt. Anders kunnen ze overstappen naar een concurrent, waardoor je inkomsten misloopt.

Daarnaast kan een datalek ook de dagelijkse bedrijfsvoering behoorlijk verstoren. Bij een ransomware-aanval worden belangrijke bestanden bijvoorbeeld versleuteld, waardoor je bedrijf tijdelijk deels of volledig stil kan komen te liggen. Dit zorgt uiteraard voor een afname van de productiviteit en de inkomsten. Bovendien kost het vaak veel tijd en geld om de schade te herstellen en je systemen weer veilig te maken. Voor bedrijven die gebruik maken van zakelijke telefonie kan dit zelfs betekenen dat ze niet bereikbaar zijn voor klanten, wat extra reputatieschade met zich meebrengt. Dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven die hier geen gebruik van maken.

Hoe voorkom je een datalek?

Nu je weet wat een datalek inhoudt en hoe schadelijk het kan zijn, is de volgende vraag: hoe kun je het voorkomen? Met een combinatie van beveiligingsmaatregelen en bewustwording.

Een van de eerste stappen is ervoor zorgen dat gevoelige informatie versleuteld wordt opgeslagen. Dat betekent dat gegevens onleesbaar zijn voor onbevoegden. Daarnaast is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken en altijd tweestapsverificatie in te schakelen waar mogelijk. Dat maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot accounts.

Ook mobiele apparaten vormen een risico. Zorg ervoor dat telefoons goed beveiligd zijn met sterke toegangscodes of een vingerafdrukscanner. Dit is vooral belangrijk als gevoelige bedrijfsinformatie beschikbaar is vanaf of opgeslagen is op mobiele apparaten.

Daarnaast is het essentieel om regelmatig software-updates uit te voeren. Deze updates dichten vaak beveiligingslekken die hackers kunnen misbruiken. Een ander belangrijk punt is training: zorg dat je medewerkers bijvoorbeeld weten hoe ze phishingmails en verdachte activiteiten kunnen herkennen. Hiervoor kun je een cyber security bedrijf inschakelen om trainingen te geven en je team up-to-date te houden over de nieuwste vormen van cybercriminaliteit.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank