Op maandag 7 maart 2022 bracht Tweede Kamerlid Mirjam Bikker een flitsbezoek aan Bodegraven-Reeuwijk. Het bezoek bestond uit drie thema’s die mooi aansluiten bij de speerpunten van de lokale afdeling van de ChristenUnie nl. een inclusieve samenleving, zorg voor elkaar en duurzaamheid. Anne-Fleur Brunn, studente Bestuurskunde, vroeg als ervaringsdeskundige aandacht voor het ontbreken van woonvoorzieningen in onze gemeente voor jongeren met een hulpvraag, anders dan bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. Zelf heeft ze daardoor noodgedwongen een aantal jaren buiten onze regio gewoond, maar liep o.a. vast door het ontbreken van een sociaal netwerk. De gemeente verliest zo een doelgroep die juist ook een bijdrage aan de samenleving levert, bijvoorbeeld door het verrichten van vrijwilligerswerk. Mirjam Bikker gaf aan dat het belangrijk is om hier in de regio en met omliggende gemeenten afspraken over te maken om lokaal meer werk te kunnen maken van beschermde woonvormen. Er zijn al woningcorporaties en kerken die dit oppakken en ook zou de lokale politiek hier een rol in kunnen spelen om te voorkomen dat jongeren in de knel komen doordat er geen passende (woon)plek is.
Vervolgens brak Marlies Schlingmann, eigenaar van Welzijn onze Zorg, een lans voor het inzetten van een onafhankelijk consulent voor onze ouderen. Er is een oerwoud aan mogelijkheden voor ondersteuning. Een consulent kan het hele scala belichten, ook de particuliere sector, waardoor de druk op de WMO af zal nemen en het uiteindelijk meer zal opleveren. Mirjam moedigde aan om “zilveren generatiebeleid ” te maken: bevorder dat mensen zelf keuzes kunnen maken, binnen de gemeenschap waar ze wonen. Ouderen moeten zich gezien en gewaardeerd weten. Ga het gesprek aan, kijk wat er preventief al aangepast kan worden aan de woning, bijvoorbeeld een drempelloos huis, verdiep je in de kosten. Marlies is ervan overtuigd dat we 10% zorg nodig hebben en 90% welzijn. Mirjam benadrukte dat m.b.t. de vergrijzing het om een samenlevingsvraagstuk gaat. Daarom zijn volgens haar lokale verkiezingen zo belangrijk: hoe verlenen we zorg, wat is goed samenleven voor onze jongeren en ouderen? Aan de ene kant moeten we leren omgaan met beperkingen en aan de andere kant is er veel rijkdom als mensen deel blijven uitmaken van de samenleving.
Lijsttrekker Els Oliwkiewicz-Borsboom vroeg aandacht voor de WKO-problemen in de wijk Weideveld, waar het bezoek plaatsvond. Mirjam Bikker zegde toe de vragen en zorgen (die ze gebundeld meekreeg) over te brengen aan haar collega Pieter Grinwis die Klimaat en Energie in zijn portefeuille heeft.