Rookmelders binnenkort verplicht in bestaande woningen

blank

Rookmelders zijn per 1 juli 2022 verplicht in bestaande woningen. Dit betekent dat woningeigenaren moeten zorgen dat er een rookmelder hangt op bouwlagen met een verblijfsruimte of een besloten ruimte (gang) waar een vluchtroute doorheen voert. In de praktijk betekent dit een rookmelder op elke verdieping van de woning. Bij nieuwbouwwoningen geldt al langer dat rookmelders verplicht zijn (230-Volt rookmelders). Maar die eis gaat nu dus ook gelden voor bestaande woningen en gebouwen.

blank


De rookmelder in bestaande woningen mag een 230-Volt type zijn of eentje op batterijen. In het eerste geval moet die door een erkend installateur worden gemonteerd; de versie met de batterij mag iedereen plaatsen.

Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen: “Jaarlijks zouden we veel ongelukken kunnen voorkomen wanneer in alle woningen werkende rookmelders hangen.” Want er gebeuren nog veel ongelukken met brand vanwege het ontbreken of niet goed functioneren van rookmelders. In 2020 liep het aantal woningbranden zelfs weer op.

Grootste risico’s

Televisies en wasdrogers vormen de grootste risico’s, zeker omdat televisies niet meer uitgaan en door stofophoping in brand kunnen vliegen. Bekend is dat in 75% van de woningen een rookmelder hangt. Daarentegen is het aantal woningen waar de rookmelder werkt (45%) of werkt én op de juiste plek hangt (35%) laag.

Het tijdig aanbrengen van rookmelders is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De gemeente is belast met het toezicht en handhaving van de naleving van het Bouwbesluit en de rookmelderplicht. Van Heijningen: “Maar de gemeente zet graag in op de situatie dat inwoners tijdig rookmelder ophangen, juist voor de eigen veiligheid.”

Bron: Gemeente

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank