Maandagochtend 28 november werden de brandweerposten van Bodegraven en de ladderwagen van Gouda opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Hollandshof in Bodegraven.
Ter plaatse bleek het te gaan om een schoorsteenbrand. De locatie van de woning was moeilijk te bereiken met de ladderwagen. Na het afzagen van een paaltje kwamen ze dichterbij bij de schoorsteen. De brandweer heeft binnen de nodige controles gedaan. Hierna is het schoorsteenkanaal geveegd en gecontroleerd. Niemand raakte gewond.
Periode
Schoorsteenbranden komen in deze winterse maanden van het jaar regelmatig voor. Over schoorsteenbranden zegt de brandweer het volgende: Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn, maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.
Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan volgens de brandweer door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen.
Stookmethode
- Open de luchttoevoer van je kachel.
- Leg in de lengterichting grote blokken hout
- Dwars erbovenop leg je blokken van dezelfde grootte
- Hier bovenop leg je in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik
- Dwars bovenop de vorige laag leg je weer blokken van ongeveer drie centimeter dik
- Vervolgens plaats je in de lengterichting blokken van twee centimeter dik
- Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen
- Dek de stapel af met wat sprokkelhout
- Nu kun je de aanmaakblokjes aansteken
Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kan de luchttoevoer dicht.