Nieuwjaarsspeech burgemeester Michiel Grauss tijdens receptie in De Brug

blank

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, op maandag 6 januari in Zalencentrum De Brug, sprak burgemeester Michiel Grauss zijn nieuwjaarsspeech uit. In een sfeervolle zaal, gevuld met inwoners, ondernemers en andere belangstellenden, keek de burgemeester terug op het afgelopen jaar en deelde hij zijn vooruitzichten en plannen voor 2025.

blank


Nieuwjaarsspeech van burgemeester Michiel Grauss

En dan is het opeens 2025. 
Kunt u het zich voorstellen?
Ik kan me de wisseling naar een nieuw millennium nog als de dag van gisteren herinneren. Dat was een groot moment voor ons allemaal. 2000 jaar. 

Ik weet nog de onzekerheid bij ons thuis. Hadden we na de jaarwisseling nog wel stromend water? Onze zoon, Bastiaan, werd eind december 1999 geboren.
Konden we hem wel bieden wat hij nodig had?
Uit voorzorg hadden we de badkuip maar vol laten lopen met water, zodat we in ieder geval water hadden voor als het mis ging. 

Gelukkig kwam het allemaal goed en bleven de doemscenario’s uit. Maar het was toch wel even spannend.
En nu, alsof we alleen even met onze ogen hebben hoeven knipperen, zijn er alweer 25 jaar voorbij van dat nieuwe millennium. 
De tijd vliegt, zoals men zegt. 

Deze maand ben ik al twee jaar actief als burgemeester van deze fijne gemeente. Twee jaar waarin er heel veel mooie dingen zijn gebeurd. Maar er zijn ook droevige dingen gebeurd en hebben we ook onze uitdagingen hebben gekend. 

Bodegraven-Reeuwijk is een gemeente die als doorreispunt dient naar grote steden als Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Omringd door vierbaanswegen, maar tussen de weilanden moeten we elkaar de ruimte geven om te kunnen passeren. We zijn niet de grootste gemeente van het land, maar dat betekent niet dat we op laag niveau meedoen. 

Er zijn weinig plekken ter wereld waar ze geen kaas eten wat van oorsprong uit onze gemeente komt. Ze zijn het zich dan misschien niet bewust, maar op het niveau van kaasproductie en -logistiek zijn wij wel één van de grotere spelers. 

En ook binnen de regio doen we het goed met ook dit jaar 2 nominaties voor de ondernemersprijs Midden-Holland de Goudse regio. Arjan Griffioen zal daarvoor straks meer vertellen.

blank

En ook het sociaal domein heeft een feestje. Vandaag presenteren de wethouders de nieuwe naam 

En met de lancering van Boris, ons nieuwe platform binnen het Sociaal Domein, hopen we nog meer mensen de steun te bieden die ze hard nodig hebben. Er voor ze te zijn. Wat dat doen we hier.

In Bodegraven-Reeuwijk is het ook ons kent ons en voel je saamhorigheid. Dat voel je in de dorpen, langs de sportvelden en ook bij de ondernemers. Maar ondanks dat we een hechte en knusse gemeenschap zijn, staan we ook open voor de wereld om ons heen. En beseffen we ons hoe goed we het hier eigenlijk hebben. 

Als we kijken naar het wereldwijde toneel, dan kunnen dingen soms wat overrompelend voelen. Oorlogen die een stuk dichterbij lijken dan we in eerste instantie misschien hadden gedacht. Een nieuwe leider van het Westen die wereldwijd voor veel opschudding zorgt. Ga zo nog maar even door. We zijn misschien niet direct betrokken, maar ook op ons hebben deze gebeurtenissen een grote impact. 

blank

We vieren dit jaar dan misschien 80 jaar vrijheid in ons land, de oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al meer dan 1000 dagen. Kunt u het zich voorstellen? Al meer dan 1000 dagen leven mensen daar in constante angst voor hun leven en voor die van hun geliefden. Al meer dan 1000 dagen kunnen mensen niet naar huis en zien ze het leven wat ze hebben opgebouwd in rook opgaan. En er lijkt geen einde aan te komen. 

Maar juist in die duisternis zie je vaak het licht het felst schijnen. Op dat soort momenten zien we de goedheid van mensen. De liefde voor anderen. Al meer dan 1000 dagen bieden we onderdak aan mensen die moeten vluchten voor oorlog. 

Mensen die hier met niks gekomen zijn en hier helemaal opnieuw moeten beginnen. Mannen, vrouwen, kinderen. Weggerukt uit hun veilige bestaan en nu in Bodegraven-Reeuwijk. 

Ik ben dankbaar als burgemeester als ik zie hoe wij ons als samenleving inzetten voor deze mensen. Dat we ze helpen om het leven weer op te pakken. Door ze een thuis te geven of door ze aan een baan te helpen. Of door school en sportmogelijkheden te bieden. Dit is een heel waardevol goed. 

Maar ik voel zelf ook irritatie. Wij lopen als gemeente voor als het gaat om de opvang van deze mensen. We worden landelijk gewaardeerd, maar financieel zijn het dagkoersen. Wij steken onze nek uit met een langjarig huurcontract, en dat doen we met alle liefde en begrip, maar waarom krijgen we dan maar twee jaar steun vanuit Den Haag? Waarom biedt het kabinet geen zekerheid voor de hele termijn? Als het aan mij ligt gaat dit veranderen het komende jaar en krijgt onze gemeente de steun die het verdiend. 

We zijn dan een kleine speler op het grote toneel, maar daardoor niet minder waardevol. 

Het helpen van één enkele mens kan belangrijker zijn dan bijdragen aan het redden van de samenleving.

Dat zei de Joodse filosoof Emanuel Levinas. Dus ook al denken we dat we soms maar een klein onderdeel zijn in een grotere machine, onze acties kunnen het geheel wel beïnvloeden. En ik ben ervan overtuigd dat wij dat hier doen voor elkaar. 

En daar mogen wij dankbaar op zijn. Als gemeente, als inwoners, als ondernemers. En dit gevoel van dankbaarheid mag van mij nog merkbaarder worden in dit nieuwe jaar. 

We zijn dan pas 25 jaar op weg in dit nieuwe millennium, maar ik denk dat we nu al van onschatbare waarde zijn. Ik dank u daarvoor. 

Ik wens u allen een heel mooi en gezond nieuwjaar.  

Michiel Grauss, burgemeester Bodegraven-Reeuwijk

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank