De leden van wijkteam Bodegraven-Zuid hadden dinsdag 30 januari een anti-inbraakactie georganiseerd. Samen met wijkagent Lucky, BOA Ton, de teamleider veiligheid van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Christen Unie raadslid Els Oliwkiewicz gingen ze op zoek naar onverlichte woningen in de wijken van Bodegraven-Zuid. Bij een onverlichte woning weet een inbreker dat de bewoners hoogstwaarschijnlijk niet thuis zijn en wordt de kans op een woninginbraak groter.
In de voorgaande jaren zijn ook dergelijke acties gehouden en meestal werden er rond de honderd enveloppen, met een brief van de wijkagent en informatie met preventie tips, in de brievenbussen van onverlichte woningen gedeponeerd. Dit jaar waren dat er iets meer dan vijftig, een duidelijke vooruitgang dus. Ook opvallend waren de vele deurbellen met camera die we tegen kwamen. Ook daar gaat een preventieve werking van uit. We kunnen dus wel stellen dat de inwoners van Bodegraven-Zuid inmiddels een stuk bewuster lijken van de risico op woninginbraak en maatregelen hebben genomen.
Preventiemaatregelen
Met eenvoudige maatregelen maakt u de kans op een woninginbraak kleiner.
- De basis luidt: ramen dicht, lichtje(s) aan en deur goed op slot. Inbrekers kijken vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Doe daarom altijd als u weggaat de ramen goed dicht, laat ’s avonds een lichtje aan en doe de deur op slot. Ook als u maar heel even weg gaat om bijvoorbeeld snel een boodschap te doen. Pas als u de sleutel omdraait, is een deur echt op slot.
- Haal ‘s nachts de sleutel uit het slot en hang het op een haakje naast de deur. Laat nooit de sleutel aan de binnenkant van uw slot zitten.
- Zorg voor goedgekeurde sloten voorzien van kerntrek-beveiliging, óók voor uw schuur of garage.
- Voorkom insluipen en inklimmen. Zet vuilnisbakken weg en berg ladders achter slot en grendel op. Dat maakt het lastiger om naar de eerste verdieping te klimmen. Doe uw schuur goed op slot, ook als u thuis bent.
- Vergroot de zichtbaarheid. Inbrekers willen niet gezien worden. Zorg ervoor dat criminelen zich bij uw huis niet gemakkelijk kunnen verstoppen. Snoei struiken en plaats buitenlampen (met een sensor).
- Geef het idee dat er iemand thuis is. Laat ook tijdens uw afwezigheid een of meer lichtjes aan, bijvoorbeeld met een tijdschakelaar. Vergeet hierbij de buitenverlichting niet. Laat bloemen of gebruikte kopjes op tafel staan. Ben u langer weg, vraag dan uw buren een oogje in het zeil te houden.
- Houd contact met uw buren. Samen ziet u meer! Bel bij verdachte situaties altijd het alarmnummer 112. Gewoon doen! Meldt u aan voor de buurtWhatsApp. Dat kan via de website van de gemeente.
Camera in beeld
Camera in Beeld is een systeem van de politie waar burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera(‘s) kunnen aanmelden. Dankzij deze informatie weet de politie per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn. Als er een misdrijf is gepleegd waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kunnen zij die beelden gericht opvragen bij de camera-eigenaren. Wilt u uw (deurbel) camera aanmelden dan kan dat op de website van politie.nl.
Kijk voor meer tips op www.maakhetzenietemakkelijk.nl en www.politiekeurmerk.nl. Bel bij verdachte situaties direct 112. Want daar pakken we boeven mee! Wijkteam Bodegraven-Zuid Werkt.
Ingezonden bericht