Bodegraven op koers: Naar een toekomstbestendig centrum en een plan voor Oude Rijnzone

Deze maand buigt de gemeenteraad zich over de toekomst van het dorp Bodegraven. Hoe blijft het centrum toekomstbestendig en hoe gaan we de Oude Rijnzone ontwikkelen? Een gezamenlijke aanpak voor de toekomst van Bodegraven: die maak je niet van achter je bureau. Daarom zijn we in gesprek gegaan met inwoners, ondernemers, agrariërs, waterschappen, lokale organisaties en mede-overheden. Zo bouwen we samen en wordt het een plan van iedereen. Een stappenplan voor het centrum en een visie voor de Oude Rijnzone, die we ook samen willen uitvoeren!




Routekaart voor een toekomstbestendig centrum van Bodegraven

In het centrum van Bodegraven komen verschillende opgaven bij elkaar. Hoe blijven de winkels en voorzieningen op peil? Waar voegen we woningen toe? Waar parkeren we? Hoe kom je er op de fiets, te voet, met het openbaar vervoer of de auto? Op welke plekken is ruimte voor groen of ontmoeting? Omdat alles met elkaar te maken heeft, is het belangrijk om dit in samenhang op te pakken.

Over de toekomst van het centrum is door ondernemers, organisaties, de gemeente en inwoners al eerder nagedacht. Dit is verwoord in de Centrumvisie (2016), de Toekomstvisie Bodegraven-Reeuwijk (2021) en de Dorpsvisie Bodegraven (2021). Het heeft al opgeleverd dat het kernwinkelgebied compacter is, (leegstaande) panden daarbuiten omgezet zijn naar woningen en de openbare ruimte verbeterd is.

De ontwikkelingen in het centrum lopen nu echter vast. Door leegstand en transformatie van winkels naar woningen raakt het winkelgebied versnipperd. En omdat een goede parkeeroplossing ontbreekt, lukt het niet meer om extra woningen toe te voegen of de openbare ruimte groener te maken. De ambitie van de gemeente is om meer woningen te realiseren, ook in het centrum. Daarnaast vragen klimaatadaptatie en duurzaamheid extra ruimte.

Daarom is er nu een Routekaart: een uitvoerbaar en samenhangend plan. Het is een actualisering van de Centrumvisie, een afwegingskader en een stappenplan met concrete acties. Dit biedt duidelijkheid aan inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en ontwikkelaars en flexibiliteit in de uitvoering.

Bodegraafse Oude Rijnzone: waar landschap en dorp elkaar ontmoeten

In de Oude Rijnzone, het Bodegraafse gebied ten noorden van de Oude Rijn, komen ook veel opgaven samen. Er is een groot tekort aan woningen en aan bedrijfskavels. De voorzieningen in het dorp staan onder druk. De landbouw kan met moeite het hoofd boven water houden en we zoeken ruimte voor energie-opwek. We maken ons zorgen over water en natuur, bodemdaling en klimaatverandering. Al die opgaven hebben met elkaar te maken. Maar waar geven we ze een plek? Daarom is er één visie gemaakt: de Gebiedsvisie Bodegraafse Oude Rijnzone.

De ontmoeting tussen dorp en landschap kenmerkt dit gebied en maakt het ook zo geliefd. Deze twee kanten staan daarom centraal in de visie: we werken aan een sterk dorp én aan een toekomstbestendig landschap. De plannen voor de Oude Rijnzone zijn uitgewerkt in vier deelgebieden:

  • Wonen in het hof: een nieuwe gezonde woonbuurt aan de rand van het dorp
  • Rijnhoek II: een duurzaam bedrijventerrein met lokale bedrijven en energie-opwek
  • Toekomstbestendige boerenerven: met meerwaarde voor landschap en dorp
  • De Groene Noordrand: een ontmoetingsplek met het Bodegraafse Bos, volkstuinen en voorzieningen zoals evenemententerrein en scouting

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank