Vorige week is op het terras van voetbalvereniging ESTO het Lokale Sportakkoord ondertekend door vertegenwoordigers van sportverenigingen, kerngroep dementievriendelijke gemeente en verantwoordelijke wethouders. Nu er een plan ligt, komt het aan op de uitvoering, waarbij het de bedoeling is om iedereen, van jong tot oud, in beweging te krijgen en te houden. Of zoals wethouder Dirk-Jan Knol het zei: “In coronatijd is heel Nederland aan het lopen, fietsen en (thuis)fitnessen geslagen. Laten wij die drive vasthouden en straks, als de sportverenigingen weer meer mogen, met volle energie de samenwerking tussen verenigingen en organisaties op het gebied van sport, welzijn en bewegen verder uitwerken.”
Sjoerd van Tiel, lokale sportformateur in Bodegraven-Reeuwijk: “Mijn rol zit er met het ondertekenen van het akkoord feitelijk op. Ik ben trots op hetgeen is bereikt. Er zijn veel ideeën en initiatieven geopperd. Daar kunnen we mee aan de slag, zeker als in het najaar de sportverenigingen meer armslag krijgen. Er zijn veel partijen bij het Lokale Sportakkoord betrokken en je ziet ook de grote maatschappelijk kracht in deze gemeente. Die kunnen we nog meer benutten om iedereen al bewegend mee te laten doen in de samenleving. Met de ondertekening krijgen wij van het ministerie drie jaar lang een financiële bijdrage als uitvoeringsbudget om nieuwe initiatieven te ondersteunen.”
Net als Sjoerd van Tiel wijst ook wethouder Kees Oskam op het feit dat er in Bodegraven-Reeuwijk al veel gebeurt om iedereen te laten participeren. “Er zijn bijvoorbeeld G-teams bij voetbal en korfbal, er zijn volop mogelijkheden voor ouderen om te bewegen en verenigingen en therapeuten doen hun best om iedereen in beweging te krijgen. Mijn doel bij het akkoord is dat we kijken naar wat mensen wél kunnen, hoe iedereen waardig kan meedoen en hoe ouderen eveneens waardig ouder kunnen worden.” Arie de Groot, die als voormalig raadslid moties had ingediend voor een inclusieve samenleving en dementievriendelijke gemeente, zette daarom ook zijn handtekening. “Voor mensen met dementie blijkt beweging heel belangrijk. Dit helpt om de geestelijke achteruitgang te vertragen.”
Karin Heemskerk ondertekende het akkoord namens BZ&PZ. “Ik zit mede in de klankborggroep van dit Lokale Sportakkoord om een vinger aan de pols te houden. Je ziet namelijk dat nationale sportbonden heel erg competitiegericht zijn, terwijl ik het persoonlijk belangrijk vind dat er daarnaast veel ruimte moet zijn voor plezier en gezelligheid, zeker bij de jeugd. Onze vereniging is er voor jong en oud en voor recreant en wedstrijdsporter, maar ik hoop dat er straks met het nieuwe zwembad nog meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld jeugd en ouderen ontstaan om gewoon lekker ongedwongen te sporten.”
Martijn Verlaan, voorzitter van ESTO, is ook één van de ondertekenaars. “De focus van ESTO ligt op ‘het verenigen’ van mensen door middel van voetbal. Wij proberen dus al in de geest van het Lokale Sportakkoord zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen, van de jongste jeugd tot de senioren en via het G-voetbal ook mensen met een beperking. En we proberen andere verenigingen altijd te helpen. Kijk hoe wij in deze coronatijd Viva Dans de ruimte geven om op ons terrein buiten actief te zijn en zo zijn we met meer verenigingen in gesprek. Ik vind het essentieel dat we als verenigingen elkaar gaan uitvragen waar we samen sterker kunnen worden, elkaar gaan helpen waar dit mogelijk is en proberen creatief te zijn om tot oplossingen te komen. Het akkoord is een mooi plan, maar we zullen het met elkaar moeten doen.”
Feestelijke kick-off in september
De ondertekening van het Lokale Sportakkoord vond vanwege de corona-maatregelen plaats in klein gezelschap. Het plan is om in de Nationale Sportweek, begin september, alle betrokken verenigingen en partnerorganisaties uit te nodigen voor een feestelijke kick-off van het Lokale Sportakkoord.