Woont u op een hitte-eiland?

Hitte, we hebben er de laatste tijd allemaal mee te maken. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ligt nu dan ook het ‘Nationaal Hitteplan’ klaar om geactiveerd te worden. Maar, in hoeverre is de plek waar u woont een ‘hitte-eiland’? Een hitte-eiland is een gebied met weinig groen en veel steen en glas. Daardoor kan het tot tien graden warmer zijn dan ergens in het buitengebied met meer groen.




Bekijk het met deze link, het is een kaart van Atlas Natuurlijk Kapitaal, maar, wat kunt u doen om te ontsnappen aan de hitte? Ouderenbond Anbo adviseert ouderen om het rustig aan te doen wanneer het erg warm is. Je moet je vooral niet haasten en je tempo aanpassen.

Drink genoeg, ga niet in de volle zon zitten, zoek schaduw, doe je voeten in een teiltje koel water. Ook is het verstandig om lichamelijk zwaar werk zo veel mogelijk uit te stellen.

Het RIVM geeft tips bij hitte:

Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt, door zweten verlies je veel vocht. Matig het alcoholgebruik.

Tip: Zorg voor een flesje water bij de hand als je op pad gaat. Zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Draag dunne kleding, zoek de schaduw en vermijd intense lichamelijke inspanning tussen twaalf en vier in de middag.

Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche, slaap niet onder een te warme deken.

Houd uw woning koel met zonwering, een ventilator of, als deze aanwezig is, airconditioning.

Tip: Zorg voortdurend voor ventilatie door roosters open te zetten of ramen op een kier wanneer het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.  

Zorg voor elkaar: Let in de omgeving op mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken.

Geschreven door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank