In de maand september, als iedereen weer naar school gaat, zijn helaas meer kinderen en scholieren betrokken bij ongevallen. Na een lange zomervakantie gaan kleine kinderen voor het eerst op pad naar school, samen met de ouders. Andere leerlingen gaan voor het eerst alleen op weg. En de overige weggebruikers zijn niet meer gewend aan de drukke schoolspits. Hoe verkeersveilig gedraagt u zich?
De maand september staat dit jaar weer in het teken van de Maand van de Veilige Schoolomgeving. De rol die ouders kunnen spelen bij het verkeersveilig maken van hun kinderen, is een belangrijk thema.
Hoe helpt u uw kind?
Het doel van het betrekken van ouders tijdens de Maand van de Veilige Schoolomgeving is: ‘samen meters maken’. Iedere ouder wil graag dat zijn of haar kind uiteindelijk zelfstandig en veilig kan deelnemen aan het verkeer. Hoe pakt u die verkeersopvoeding van uw kind aan?
Het proces verloopt grofweg in drie fasen:
- Ouders gaan met kinderen tot circa 9 jaar samen lopend of fietsend op pad om hen te begeleiden en om hen veilig verkeersgedrag aan te leren. Goed voorbeeld daarbij doet goed volgen.
- Vanaf ongeveer groep 6 van de basisschool zijn leerlingen zover dat zij de route naar school, die ze vaak hebben geoefend, zelfstandig en veilig kunnen afleggen.
- Vanaf de start middelbare school treedt een nieuwe fase in. De route is weer anders en vaak langer. De jongeren zijn vaker afgeleid door smartphone, muziek en leeftijdgenoten en zoeken de grenzen op, ook in het verkeer. Praat samen over verkeersveilig gedrag. Maak afspraken: het kind stopt de smartphone onderweg in de rugtas en de ouders gebruiken in de auto of op de fiets ook geen telefoon. En dat geldt natuurlijk ook voor andere overtredingen, zoals rijden zonder helm op de scooter, op de stoep fietsen of door rood licht rijden.
Zo helpt u uw kind om zich veilig te gedragen in het verkeer. Houd rekening met elkaar en maak ‘een punt van nul’. Want elk slachtoffer is er één te veel!
Bron: Gemeente