In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing laten de vijf wethouders en waarnemend burgemeester hun licht schijnen op hetgeen binnen de afgelopen jaren is bereikt qua ambities uit het Raadsprogramma 2018-2022 – Samen Duurzaam Gezond. Inclusief een persoonlijke beschouwing op toekomstige opgaven voor het nieuwe college van B&W. — Op het moment dat een zogenoemde ‘rotte plek’ in een dorp wordt omgetoverd in een mooi bouwplan, dan gaan bij wethouder Jan Leendert van den Heuvel de handen op elkaar. “Ik zie het graag als kansrijke locaties, waar je soms lang op moet puzzelen om er woningen of bedrijfsgebouwen te helpen verwezenlijken. Maar als het lukt, zijn de betrokken partijen en vaak ook de omwonenden blij dat die plek daadwerkelijk is verbeterd. Je kunt niet overal met zo’n plan een 10 als rapportcijfer halen; soms is dat een 7 of 8, omdat er voor sommige aspecten compromissen nodig zijn. Ik heb liever dat we dat resultaat boeken dan dat ontwikkelingen nog jarenlang stilliggen.”
Jan Leendert van den Heuvel heeft er ruim twee raadsperioden als wethouder opzitten en gaat als lijsttrekker de komende verkiezingen in. Als dan weer een beroep op hem wordt gedaan voor het wethouderschap, dan zegt hij volmondig ja. “Ik doe dit werk met plezier. Ik hou van onze dorpen en denk dat ik nog steeds vanuit mijn ideeën het één en ander kan bijdragen voor onze inwoners. Bovendien heb ik een soort voorliefde voor het oplossen van lastige vraagstukken. Dat komt goed van pas bij mijn portefeuille Ruimtelijke Ordening. Daar komen in stedelijke gebieden, buitengebieden en agrarische gebieden zoveel belangen bij elkaar, dat je zaken aan elkaar moet zien te knopen. Als we dat samen voor elkaar krijgen, ben ik blij.”
Content met diverse bouwprojecten
“Neem de locatie van de voormalige timmerfabriek Van den Oudenrijn in het centrum van Bodegraven. Daarvoor liggen er al meer dan 10 jaar plannen, inclusief gedoe en onvrede. We hebben als gemeente gekeken wat zou kunnen. De bestemming voor een mooi plan met 26 woningen is inmiddels onherroepelijk, inclusief sociale huurwoningen, want we vragen als gemeente inmiddels minimaal 25% sociale huur binnen woningnieuwbouw. Er is goed overlegd over het plan en er is geen beroep ingesteld. De omgeving is er blijkbaar content mee.”
Van den Heuvel noemt verder de ontwikkeling van Markthof. “Dat is een leuk woonhofje voor senioren geworden. Ook de Fiatgarage is een aantrekkelijk en duurzaam kantoorgebouw geworden. Op de Francken-locatie in Nieuwerbrug verrijzen gewilde woningen, compleet met voldoende parkeerplekken en datzelfde geldt binnenkort voor de locatie Millenaar & Van Schaik in Nieuwerbrug. In Reeuwijk-Brug worden het restaurant en de woningen bij Elfhoeven gebouwd. Dit is zo’n voorbeeld dat een 10 voor een projectontwikkeling niet altijd haalbaar is, omdat de toegangsweg de totaalscore van een op zich mooi plan nadelig beïnvloedt. Om de toegang via deze weg te reguleren, is het maximum van 160 gasten ingesteld. In Reeuwijk-Dorp wordt gewerkt aan Reesvelt II en Achter de Boerderij en liggen er kansen op de Aldi-locatie. Het is nu lastig in de bouwsector met een tekort aan bouwcapaciteit en stijgende kosten van bouwmaterialen, maar ik hoop dat we ook de komende jaren veel van deze kansrijke locaties zien transformeren tot woningen en bedrijven. Er is veel bereikt, maar de ruimtelijke ordening is nooit klaar.”
Dashboard Fysieke Leefomgeving
De nieuwbouw op de ‘rotte plekken’ draagt eraan bij dat de kwaliteit van de fysieke leefomgeving een impuls krijgt. “Voor de zevende keer is onlangs het Dashboard Fysieke Leefomgeving verschenen. Hierin wordt gekeken naar de voortgang van ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk. Zo krijgt ook de gemeenteraad een toegankelijk overzicht. We zien dat we steeds meer woningen realiseren, afgelopen jaar bijna 200. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het aantal aan het begin van deze collegeperiode. We moeten echter naar de 300 à 350 woningen per jaar toe, gelet op de behoefte aan woningen, specifiek ook goedkope koopwoningen en sociale huurwoningen.”
Dat moeten woningen zijn die duurzaam worden gebouwd of gerenoveerd, want dat is een eis van de gemeente. “Als je ziet dat we nu al bijna 100.000 zonnepanelen op kleine en grote daken in onze gemeente hebben, is dat prachtig. Maar dat moeten er nog veel meer worden, wat mij betreft 200.000 zonnepanelen aan het eind van dit jaar, om daarmee de huidige trend voort te zetten. Daarvoor moeten we extra inzetten op bedrijfsdaken en ook zonneparken toestaan op plekken waar dat kan, zoals de driehoek bij de J.C. Hoogendoornlaan.”
Actualisatie bestemmingsplannen
Jan Leendert van den Heuvel vindt het van belang dat veel ambities in de vorm van Woonvisie, Bedrijvenvisie, Sportvisie en Toekomstvisie vastliggen. “We hebben de afgelopen jaren de bestemmingsplannen geactualiseerd. Zo heb je planologisch en juridisch een stevige grondslag gelegd voor de uitwerking van die visies en ontwikkelingen van bedrijven en plannen van inwoners. De zogenoemde veegplannen voor het buitengebied bewijzen daarbij hun waarde. Daardoor kunnen wij allerlei kleine en grotere plannen bundelen en dat scheelt inwoners en bedrijven heel veel geld en tijd. Tevens zijn op het gebied van milieu, schone lucht en geluid stappen gezet. We hebben het Schone Lucht Akkoord ondertekend, mede om risico’s van o.a. (ultra)fijnstof voor onze gezondheid te beteugelen. We wijzen de rijksoverheid en Rijkswaterstaat op hun verantwoordelijkheid rond de geluidhinder van de A12, zeker nu er plannen liggen voor extra rijstroken.”
Invloed op geluidhinder Schiphol
Apetrots is de wethouder op de resultaten die zijn geboekt bij de geluidshinder van het vliegverkeer van Schiphol. “Het is echt bijzonder dat wij er samen met regiogemeenten in zijn geslaagd om de vertrekroute van de Kaagbaan iets te laten verleggen, waarbij er minder over Bodegraven wordt gevlogen. We moeten nu met elkaar goed opletten of het luchtverkeer zich aan de nieuwe route houdt, anders schieten we er nog weinig mee op. Verder gaan we de komende tijd met regiogemeenten een netwerk van geluidmeetpunten inrichten, samen met de TU Eindhoven, zodat wij met meetgegevens nog sterker komen te staan tegenover de luchtvaart en de rijksoverheid. Deze metingen waren een burgerinitiatief vanuit Nieuwkoop en dat nemen wij over. Eerder hebben wij dat al gedaan met de metingen van luchtkwaliteit die inwoners in Bodegraven zijn gestart. Het is goed dat we dit soort gegevens kunnen benutten in discussies en zo de belangen van al onze inwoners naar voren kunnen brengen.”
Onderwijsgebouwen goed op orde
Positief nieuws is er verder over de scholen: “Met het integrale huisvestingsplan voor het onderwijs hebben wij beter zicht op de behoefte, onderhoud en nieuwbouw en benodigde middelen voor de iets langere termijn. Veel scholen in onze gemeente zijn qua huisvesting op orde en de nieuwbouw in Nieuwerbrug en vernieuwbouw van de Da Costaschool staan op de rol. Veel scholen hebben inmiddels een Integraal Kind Centrum voor kinderopvang onder hun dak gekregen. Door de forse stijging van de bouwkosten en de groei van het aantal inwoners staan we echter wel voor forse financiële uitdagingen voor de langere termijn.”
Cultuurhistorie bewaken
“Ik ben blij dat de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen in onze gemeente in kaart zijn gebracht. Het helpt ons als gemeente om de cultuurhistorie te bewaren. In dit kader wil ik wijzen op het behoud van de sociale huurwoningen van architect Gerrit Rietveld in Reeuwijk-Brug. Voor de honderd jaar oude twee-onder-een-kap huurwoningen langs de Raadhuisweg heeft de gemeenteraad sloop/nieuwbouw toegestaan, omdat met dit plan het aantal woningen van 10 naar 36 stijgt. Daar is dus een andere afweging gemaakt, maar wel na een goede discussie. Bovendien wordt er historiserend gebouwd. Ik juich het toe dat er een lokale Monumentenvereniging is opgericht, die ons doen en laten kritisch volgt. Voor gebouwen is het bewaken van de cultuurhistorie veelal goed te doen, voor het cultuurlandschap is dat lastiger. Want hoe waardeer je het fraaie landschap dat onze gemeente kenmerkt en hoe hou je het in stand? Bij de Reeuwijkse Plassen vrijwaren wij bijvoorbeeld een strook van 5 meter langs de kanten van bebouwing.”
Wethouder Jan Leendert van den Heuvel is zeer tevreden dat in samenspraak met de gemeenteraad de afgelopen jaren de nodige resultaten zijn bereikt en dat de koers op velerlei terreinen is vastgesteld. “We weten waar we naar toe willen, veel processen zijn daarvoor op orde, maar we moeten het de komende jaren wel fixen. We blijven ons inzetten voor een aangename woon-, werk- en leefomgeving voor onze inwoners, bedrijven en agrariërs.”
Foto’s Markthof en Vehoeff-Rollmanschool: Danny de Vries
Bron: Gemeente