Bodegraven-Reeuwijk: Welzijnsorganisatie SAM heeft op 21 september de intentieovereenkomst ondertekend waarmee de gemeente en partners in zorg en welzijn verklaren zich in te zetten voor een dementie-vriendelijke gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Om te beginnen zijn alle beroepskrachten van SAM getraind met de training van “samen dementie vriendelijk”.
Vergrijzing
“Met de vergrijzing neemt het aantal inwoners met dementie toe. Om iedereen die in onze gemeente woont goed van dienst te kunnen zijn en een veilig en vertrouwd gevoel te kunnen geven hebben wij alle medewerkers getraind in de omgang met deze groeiende groep inwoners.”
Inwoners die contact hebben met een van de beroepskrachten van de lokale welzijnsorganisatie kunnen er vanaf nu op vertrouwen dat deze goed in staat zijn de inwoner op juiste wijze te woord te staan. Of dat nou een inwoner met dementie is of een naaste van iemand met dementie daarbij niet uit. De aanpak is wel totaal verschillend. De inwoner met dementie mag verwachten dat de medewerkers deze persoon als dat nodig is gerust kunnen stellen en met geduld zorgen dat een verward moment herkend wordt en de persoon geholpen wordt met wat er op dat moment nodig is. De familielid of partner van iemand met dementie kan er van op aan dat de SAM-medewerker de situatie begrijpt en op de hoogte is van voorzieningen en diensten om te helpen goed om te gaan met het ziektebeeld.
Dementie
De komende tijd blijft SAM aandacht vestigen op het thema dementie. Onder andere door de eigen vrijwilligers (e)learnings aan te bieden en andere vrijwilligersorganisaties de middelen te geven zich voor te bereiden op een toekomst waarbij men steeds vaker met deze ziekte te maken gaat krijgen.
“Dementie is een maatschappelijke kwestie die we allemaal steeds vaker en van steeds dichterbij mee gaan maken. Wij stellen vrijwilligersorganisaties in staat hier zo goed mogelijk op voorbereid te zijn. Zodat onze dorpsgenoten met dementie overal goed opgevangen kunnen worden.”
Ingezonden bericht