Hij is enthousiast, extravert en een trouw voorvechter van het blijven bestaan van zwembad De Fuut in Reeuwijk. Je kunt hem herkennen aan zijn baard en misschien heb je hem gehoord in één van zijn sprekerssessies, die met name gaan over het toevoegen van technologie aan het onderwijs. Daarnaast maakt hij zich sterk voor een oplossing tegen de negatieve gevolgen van het lerarentekort en heb je hem mogelijk al eens begroet in de supermarkt. De ReBo-er van deze week is: Dieter Möckelmann.
Naam: Dieter Möckelmann
Leeftijd: 44
Woonsituatie: Sinds 2003 woonachtig in Reeuwijk met twee dochters; Tamar en Julia. Hij is getrouwd met Hanneke “een Reeuwijkse ondernemer, met onder andere drie foodtrucks.”
1. Waar kennen mensen jou van?
“Zwembad de Fuut, dat is het thema, absoluut. De Fuut kleeft wel aan me. Ik ben vijfenhalf jaar geleden begonnen met een burgerinitiatief om te kijken of zo De Fuut open zou kunnen blijven.” zegt hij over het zwembad in Reeuwijk dat nog bestaat dankzij vrijwilligers. “De gemeente speelde met gedachte om het zwembad te sluiten, maar toen ben ik in actie gekomen met een verkenning om te kijken of het mogelijkheid was om het open te houden. Dat is gelukt. Ik denk dat deze voorziening hoort en past bij Reeuwijk.” zegt hij enthousiast.
“Ook kennen mensen mij van mijn baard, denk ik”, lacht hij. “Die heb ik ook pas drie jaar hoor. We zouden voor de grap naar de Jumbo kunnen gaan, dan merk je het. Er is heel veel aanspraak. Het is echt een dorp, dat heeft zoveel voordelen, dat is zo prettig; met zijn allen samen. Dat is ook precies wat we voor De Fuut willen: Samen, veilig, open.”
Hij doet meer. “In Nederland ben ik een gevraagd spreker in het onderwijs, als het gaat om de impact van technologie op leren. Daarnaast organiseer ik events, onder de vlag van Like2Share. Samen met een compagnon heb ik het bedrijf Like2Teach, dat is één van de oplossingen om het lerarentekort terug te brengen in het basis- en voortgezet onderwijs en het MBO. Dat doen wij door afstandsonderwijs. We hebben nu meer dan 100 leraren om het onderwijs te helpen.” Basisschool De Regenboog in Reeuwijk leent zich goed voor nieuwe projecten. “Als ik iets wil proberen dan kan ik altijd bij De Regenboog terecht. Ik heb een goede relatie met de besturen van de scholen De Vier Windstreken en Stichting Klasse, die ik ook weer ken van het zwembad.”
2. Wat doe je nu in het dagelijks leven?
“Ik ben zelfstandig ondernemer, ik richt mij volledig op de impact van technologie op het onderwijs. Ik zit veel achter mijn laptop en in de auto, onderweg naar scholen en bedrijven die zich bezighouden met het onderwijs. Morgen ga ik weer spreken in Houten.” Zijn publiek varieert. “De ene keer spreek ik voor 20 man en de andere keer heb ik 1000 man in een zaal. Ik doe het al zeker vijf tot zes jaar.” Het ondernemen begon eerder. Zijn site, Dieter.nl, heeft hij sinds 2010.
Hij doet meer. “Het vrijwilligerswerk in De Fuut is een belangrijk ding dat ik doe, dat is het hele jaar door. In het zwembad ben je constant operationeel bezig.” Het hele jaar door is hij druk met zaken regelen voor het zwembad. “Dinsdagavond heb ik een bestuursvergadering. Deze vergaderingen gaan over vragen of de ophoging is geslaagd, hoe zit het met contracten, leveranciers voor stroom en water, hoe is het met de inkoop horeca of wanneer starten we met de abonnement verkoop.” somt hij op. Hij noemt een natuurgezuiverd bad, dat hij graag voor De Fuut zou willen. “Geen chloor, en de temperatuur wordt geregeld door zonne-energie. Ik gun het Reeuwijk, zo’n mooi bad. Het is dan het hele jaar open, in een natuurgezuiverd bad kun je altijd zwemmen.”
3.Wat bindt jou aan Bodegraven-Reeuwijk?
Hij wordt even stil. “Ik voel me hier echt thuis.” antwoordt hij. “Dat heeft ook te maken met dat als je iets geeft aan een gemeente, dan krijg je ook iets terug. Het zijn kleine dingen, zoals meehelpen met het netjes houden van de straat. Een ander doet het door het zwembad open te houden. Als je je inzet voor het woongebied op jouw manier, krijg je dat ook terug. Dat zie ik bij De Fuut, dat ervaar je als je het doet. Het is heel dankbaar. En het andere, ik ben een extravert type, ik heb niet voor niets die baan.” zegt hij over zijn werk als spreker. “Ik kom makkelijk en snel in contact. Bij het zwembad zijn veel mensen nodig, ik ontmoet veel mensen. Dat maakt me ook wel gek op dit dorp, dat contact met iedereen. Tuurlijk zijn er dingen, zoals het verhaal over de Randweg, het fietspad langs de Breevaart en de 30 kilometerzone op de Raadhuisweg, maar als dat onze problemen zijn, dan hebben we het gewoon ontzettend goed vind ik.”
4. Waar heb je goede herinneringen aan?
Hij lacht even. “Mijn opa komt uit de Tempel, hij is boomkweker geweest. Daar beginnen mijn herinneringen aan Reeuwijk. Middelweg nummer 4 was mijn vakantieadres.” herinnert hij zich. “Wat sommige mensen misschien hebben op een camping in Frankrijk of een all-inclusive in Griekenland, dat heb ik met Middelweg nummer 4. Mijn vroegste herinnering van vakantie is in de tuin bij opa en oma.” Hij vertelt over zijn opa Willem Verweij, die locoburgemeester en wethouder was van de toen nog gemeente Reeuwijk. “Ik herinner het varen in slootjes bij de Tempel, bij het oudste deel van Reeuwijk, daar liggen ook mijn roots.”
5. Welke (nieuws) gebeurtenis in Bodegraven-Reeuwijk is je het meest bijgebleven?
“Wat ik heel gaaf vond was de actie van een jongen hier in Reeuwijk, die met een groep jongens naar een Afrikaans land gaat voor een schoolrestauratie in Gambia. De jongens hadden geld nodig en toen hebben ze met de basisschool de Regenboog geld opgehaald. Er werden rondjes uitgezet met lint. De kinderen mochten 10 minuten per klas, en ze gingen helemaal los. Mensen kunnen wel een extra hypotheek vragen, die kinderen zijn gaan rennen, er moet veel geld opgehaald zijn. Dat vond ik heel gaaf.”
6. Welke persoon inspireert jou uit Bodegraven-Reeuwijk?
“Dat is een goede vraag.” Hij weet een antwoord. “Ik ken hem niet”, zegt hij over de eigenaar, “maar ik vind het ondernemen van Vergeer Kaas ongelofelijk indrukwekkend. Waar je ook rijdt in de wereld, je ziet de glimlach van die oude man op de vrachtwagen met Vergeer Kaas. Dat zit dan gewoon in het dorp, dat is bijzonder.” Hij weet nog iets anders uit Reeuwijk te noemen. “Ik vind wat Stichting Adessium doet buitengewoon, ze zetten zich in op internationaal vlak. Ik denk niet dat veel Reeuwijkers hen kennen, maar in stilte doen zij grote dingen. Ze zijn bezig met duurzaamheid, plastic afval, publiek belang, natuur, sociale initiatieven, ik vind het heel bijzonder wat zij doen. Dat inspireert.”
“Er zijn ook kleinere initiatieven die mij inspireren. Als ik denk aan wat zo’n sociaal makelaar doet, dat vind ik mooi, hoe mensen hun nek uitsteken, dat inspireert mij.” Ook initiatiefnemers bewondert hij. “Dat er dan een club opstaat om Sint-Maarten te regelen voor kinderen, dat zijn mensen die hun nek uitsteken. Vergeer, Adessium en kleine burgerinitiatieven die voor saamhorigheid zorgen vind ik mooi. Dat ondernemerschap bewonder ik.”
Hij noemt ook de Facebookpagina Reeuwijk Online, die hij zelf opgericht heeft. Hij vindt het contact met mensen mooi. “Het was een heel mooi platform om mensen op te roepen van ‘kom naar het gemeentehuis, want De Fuut gaat dicht’. Toen had ik ineens 100 tot 150 man die bij het gemeentehuis stonden. Dan zie je waar mensen zich mee bezig houden. Dat is betrokkenheid.” Ook de Facebookpagina ‘Reeuwijk in beeld’ wordt door Möckelmann benoemd. “Als je dat ziet, dat zijn trotse Reeuwijkers die foto’s maken van hun mooie plek in Reeuwijk. De één na de andere foto is een plaatje. Maar nu genoeg eh..” hij bedenkt dat hij veel van zijn bewondering en enthousiasme voor Reeuwijk heeft gedeeld. “Maar dit zegt wel iets over hoe ik over Reeuwijk denk.”
7. Waar kom je graag/favoriete plekken?
“Ik loop heel graag de Oude Weg uit, tussen de Plassen door bij de Broekveldenplas. Ik vind het heerlijk om daar te lopen. Ook vind ik het zalig om te fietsen richting Boskoop, langs de Tempeldijk.”
8. Waar word je nu blij van in Bodegraven-Reeuwijk?
Hij lacht. “Onze locatie van deze prachtige gemeente is uniek in Nederland, de plek die we in Nederland hebben is mooi. We zitten midden in een natuurgebied, we wonen op een prominente vakantiebestemming voor anderen, en binnen zo’n drie kwartier ben je in de grote steden. Je bent overal zo. Het wonen in een dorp, en alles wat daarbij komt kijken, daar word ik wel heel blij van.”
9. Wat mis je in Bodegraven-Reeuwijk?
“Wat mis ik? Een betere naam. Het sentiment dat loskwam na de fusie om die gemeentenaam te kiezen, is onderschat.” zegt hij over de naam Bodegraven-Reeuwijk. “De kracht van ‘samen’ straalt er niet in uit, wat ons mooie dorp juist uniek maakt. Door te kiezen voor de naam Bodegraven-Reeuwijk doe je Sluipwijk en Waarder onder andere geen recht. Er lagen veel creatievere kansen dan een combinatie van alleen de twee grootste dorpskernen naast elkaar te zetten. Dat vind ik wel een gemiste kans. Je had iets met de Wiericke of kaas kunnen doen. ‘Bodegraven-Reeuwijk’ dekt de lading niet, geografisch niet maar ik vind het ook niet passen bij de manier waarop we met zijn allen inrichting geven aan dit deel van Nederland. Als je kijkt hoe we allemaal genieten van de Plassen, de polders, de natuur, een kerk of club; dat bij elkaar maakt deze gemeenschap en dan geef je hem die naam. Dat vind ik schraal. Ik mis een goede naam voor deze gemeente”, aldus Möckelmann.
10. Welke Bodegraven-Reeuwijker verdient er volgens jou een lintje?
“Ik heb iemand in gedachten maar die ga ik niet noemen, dat zou ze niet fijn vinden.” denkt hij hardop. “Wie verdient er lintje” herhaalt hij. “Wat zijn het er veel! Er schieten wel een paar namen door me heen, hoor. Maar iedereen doet zo zijn stinkende best hier.” Hij denkt er even over na. “Ik merk dat ik het gevoelig vind omdat ik zoveel mensen ken”, zegt hij terwijl hij verschillende mensen noemt. “Misschien is dat wel het antwoord” bedenkt hij zich. “Er zijn zoveel mensen die een bijdrage leveren aan deze gemeente.”
11. Waar zou je nog heen willen verhuizen uit Bodegraven-Reeuwijk?
“Wat een vraag! Dan zou ik..”, hij denkt even na, “Dan zou ik gaan wonen in Zuid-Afrika. Dat is een geweldig land. Daar ben ik met mijn vrouw en beste vriend geweest, daar hebben wij een roadtrip gemaakt en ik heb daar familie bezocht. Dus mijn eerste reactie zou zijn Zuid-Afrika. Dat staat haaks op de romantiek die ik over Reeuwijk uitspreek” realiseert hij zich met een lach. “Maar het is ook geen realiteit want ik heb hier mijn werk, maar als ik moest kiezen, dan Zuid-Afrika.”
12. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Hij vertelt over het besturen van de gemeente en trekt een parallel met iets wat een grote rol speelt in zijn leven: “Ik zou het doen zoals in zwembad De Fuut.” Hij legt het uit hoe de bewoners De Fuut in stand houden. “Het is er omdat men het zelf wil. Stel mensen zeggen bij De Fuut: ‘we willen een grotere glijbaan’, dat kan, dat kost geld, er moet extra toezicht komen en het moet onderhouden worden. Dus ja, het kan, maar de consequenties zijn er ook. Als iedereen dan zegt ‘dat snappen wij’, dan komt de glijbaan er.” Hij vergelijkt het met de gemeente en de bewoners. “Ik zou iedereen aanspreken op zijn eigen verantwoordelijkheid. Zoals bij de 30 kilometerzone. Je moet het aan de bewoners vragen die daar wonen, zij zijn de eerste die ertoe doen. Als je op de ’s-Gravenbroekse weg woont, heb je daar niets over te zeggen. Ik zou het eigenaarschap aanspreken” sluit hij af.
Door: Anne van Schothorst