Hij is geboren en getogen in Waarder, zou inmiddels absoluut niet meer uit Bodegraven willen verhuizen en is een echte ondernemer. Hij is als voorzitter veel in de weer voor voetbalclub Rohda’76, geniet van het groen in de gemeente en zet zich als voorzitter van de Raad voor Handel, Industrie en Dienstverlening in voor het Bodegraafse bedrijfsleven. De ReBo-er van deze Week is: Arjan Griffioen.
Naam: Arjan Griffioen
Leeftijd: 36
Woonsituatie: Samen met zijn vrouw en hun drie kinderen woont hij in een “prachtige straat” in het centrum van Bodegraven.
1. Waar kennen mensen jou van?
“Mensen kennen mij wellicht vanuit verschillende hoeken; via mijn bedrijf Goudriaan Jongerius Bouw, als voorzitter van Rohda’76 en van de Raad voor Handel, Industrie en Dienstverlening. Hij doet meer. “Ik ben lid van de PKN in Bodegraven en zet mij sinds kort weer in als jeugdleider van de tienerclub. In het verleden ben ik lange tijd actief geweest in de Oranjevereniging van Waarder.”
2. Wat doe je nu in het dagelijks leven?
“Ik ben voor mijn bedrijf vaak in gesprek met (potentiële) klanten en onze medewerkers en bezoek regelmatig onze bouwplaatsen. Daarnaast ontmoet ik graag andere ondernemers tijdens diverse netwerkbijeenkomsten. Je vindt mij ook met enige regelmaat bij Rohda’76, in de bestuurskamer voor de bestuursvergaderingen of zaterdags langs het veld tijdens een wedstrijd van het eerste elftal. Een andere hobby van mij is het besturen van de Raad voor Handel, Industrie en Dienstverlening, het is mooi om zo je steentje bij te dragen aan de samenwerking tussen lokale ondernemers, gemeentebestuur en provincie. Mijn vrouw en ik hebben een jong gezin, ik probeer veel tijd vrij te maken om leuke dingen met het gezin te doen.”
3. Wat bindt jou aan Bodegraven-Reeuwijk?
“Ik ben geboren en getogen in Waarder, in 2008 ben ik verhuisd naar Bodegraven. Wat mij eigenlijk wel bindt en boeit is hoe de mensen zijn in onze gemeenschap. Ze zijn erg open en eerlijk. Zakelijk gezien gunnen ze je als lokale ondernemer werk, daar zijn we blij mee. Kleine dorpskernen brengen verbondenheid met zich mee en er is genoeg te beleven in ons dorp. We wonen hier midden in het Groene Hart, een prachtige omgeving. Ik houd van wielrennen en er zijn hier genoeg mooie fietsroutes te vinden.”
4. Waar heb je goede herinneringen aan?
“Ik heb mijn vrouw ontmoet in Bodegraven! En ik ben nog erg blij met de beslissing hier in Bodegraven samen een leven opgebouwd te hebben.”
5. Welke (nieuws) gebeurtenis in Bodegraven-Reeuwijk is je het meest bijgebleven?
“Wat me is bijgebleven is lange tijd geleden, net voor Koninginnedag destijds; toen is er een ernstig ongeluk gebeurd. Een stel uit Waarder had een ongeluk gehad in Luxemburg en de vrouw was overleden. Dat heeft een hele heftige impact gehad op het dorp, we hebben zelfs ons programma op Koninginnedag er op aangepast. We hebben met de oud-wethouder een kort memoriam gehouden, de activiteiten ingekort en we hebben redelijk sober Koninginnedag gevierd met elkaar. We hebben de verbondenheid van het dorp echt kunnen merken toen.”
6. Welke persoon inspireert jou uit Bodegraven-Reeuwijk?
“Zonder specifiek namen te noemen, ik ken een aantal mensen die ik echt kan waarderen, collega-ondernemers en collega-bestuurders.” Hij weet verschillende dingen te noemen. “De passie en de eerlijkheid van die mensen en een drive om ervoor te gaan om op een open en eerlijke manier zaken te doen en de vereniging te besturen, inspireert mij.”
7. Waar kom je graag/ wat zijn je favoriete plekken?
“Bij de voetbal kom ik graag, dat is een beetje een inkoppertje omdat ik voorzitter ben, maar ik kom er ook écht graag. Het is een plek waar veel mensen samenkomen; voetballers, ouders van onze jeugd en vrijwilligers. Ik vind het een mooie plek.” zegt hij over Rohda. “De restaurants in Bodegraven vind ik ook gezellig om naartoe te gaan. Verder de omgeving om ons dorp heen, het mooie groene gebied zoals De Meije en de Reeuwijkse Plassen.”
8. Waar word je nu blij van in Bodegraven-Reeuwijk?
“Wat ik wel mooi vind is dat bepaalde zaken mensen verbinden in onze dorpen, dat merk je dagelijks. Dat kan zijn vanuit verenigingen, de kerk en politiek. Het is een dynamische gemeenschap waar ontzettend veel gebeurt en waar ook veel goede initiatieven zijn, zoals bepaalde serviceclubs die zich inzetten voor mensen die het minder hebben in de samenleving of die in de problemen zijn. Ik zie bereidheid om mensen te willen helpen zonder daar heel ingewikkeld over te hoeven doen, dat moeten we er wel in houden vind ik, dat geeft meerwaarde.”
9. Wat mis je in Bodegraven-Reeuwijk?
“Iets van een platform waar mensen kunnen sparren over zaken op het gebied van politiek of zorg en welzijn. Een open café creëren en dan eens per kwartaal iets met elkaar delen over relevante vraagstukken.”
10. Welke Bodegraven-Reeuwijker verdient er volgens jou een lintje?
“Als ik nu zou moeten selecteren zou ik kijken naar mensen die zeer actief zijn in het draaiende houden van verenigingen of oprichten van verenigingen. Dat is een hele intensieve taak, dat kost hen veel tijd. Dan denk ik aan Rohda, dat destijds is opgericht in ’76.” Hij is blij dat mensen initiatief hebben genomen in het oprichten van de voetbalclub. “Als dat niet was gebeurd dan had er niet gestaan wat er nu staat. Er is vaak veel commentaar op deze vrijwilligers, terwijl ze juist enorm veel waardering zouden moeten krijgen. Die verdienen wel een lintje.”
11. Waar zou je heen verhuizen uit Bodegraven-Reeuwijk?
“Ik zou zoals ik er nu naar kijk absoluut niet willen verhuizen uit Bodegraven. De kinderen kunnen hier goed naar school en we hebben veel mooie voorzieningen in ons dorp. Binnen Bodegraven zou ik misschien wel verhuizen, we zijn er niet naar op zoek maar als er iets moois op ons pad komt, wagen we de sprong.”
12. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
“Ik waardeer enorm wat onze burgemeester doet voor onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Als ik met hem mocht ruilen, dan zou ik toch wel inzetten op dat platform waar mensen dingen met elkaar kunnen delen. Dat de politiek op een snellere manier iets kan doen aan zorgen en problematiek. Het gaat nu toch vaak via te veel wegen; wethouders, de raad, fracties, enzovoorts. Er wordt veel vergaderd en er gaan lange tijden overheen. Ik zou willen pleiten om een bepaalde versnelling te krijgen in de besluitvorming en daarin ook de mensen van het dorp mee te nemen. Dus in een breder collectief de besluitvorming te creëren. Misschien is het ongelooflijk lastig, maar het zou mij wel iets lijken om na te willen streven.”
Door: Anne van Schothorst