Tijdens de paasdagen is de politie paashaas actief geweest in Gouda, Bodegraven en Reeuwijk. Met de actie ‘paashaas gespot?, win een unieke politie-ervaring op het water’ wil politie Gouda, inwoners bewust maken van de voordelen die onder andere camerabeelden en oplettendheid kunnen bieden in de preventie en opsporing van woninginbraken. Dit omdat er veel inbraken worden opgelost door beelden en informatie van de oplettende omwonenden. De politie Gouda is benieuwd of inwoners de paashaas hebben gezien! Want deze paashaas had ook een inbreker kunnen zijn die uw woning of de woning van uw buren in het vizier had.
Speerpunt
Het aantal woninginbraken in Gouda daalt al enige jaren. In 2020 waren er de coronamaatregelen, waaronder de avondklok, die waarschijnlijk een rol speelde bij de daling van het aantal woninginbraken. In 2021 zijn er in de Gemeente Gouda 141 (poging tot) woninginbraken geweest. In de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk waren dit er 57. In het eerste kwartaal van dit jaar zien wij een lichte stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Woninginbraken hebben een enorme impact op hun slachtoffers. Het voorkomen van inbraken en het opsporen van woninginbrekers is al enige tijd een speerpunt bij de politie Gouda. De politie werkt ook veel samen met partners zoals gemeenten en woningcorporaties.
Preventietips
Ook hebben inwoners zelf een belangrijke rol in het voorkomen en oplossen van inbraken. Dit door deuren en ramen goed te af te sluiten en te voorzien van goed hang- en sluitwerk. Zo zien wij de laatste tijd veel inbraken via open (kiep)ramen of die afgesloten zijn met een simpele raamuitzetter. De meeste inbraken vinden plaats als de bewoners een aantal dagen weg zijn. Ga je op vakantie, vraag vrienden en buren om de post weg te halen en laat een lichtje aan zodat het lijkt of er mensen aanwezig zijn. Meer tips om inbrekers buiten te houden kan men vinden op politie.nl.
Camera in Beeld
Ook in de opsporing kunnen inwoners helpen. Met Pasen heeft de paashaas gezien dat er steeds meer mensen zijn die (beveiligings)camera’s hebben op hun woning. Van ringdeurbellen tot vaste camera’s. Door deze camera’s aan te melden bij Camera in Beeld op politie.nl, weet de politie waar camerabewaking is. Bij een inbraak in de buurt, kan de politie via Camera in Beeld beelden opvragen bij bewoners om zo informatie van de dader(s) te verzamelen. Zo kan de dader sneller opgespoord worden. De paashaas heeft bij deze woningen een flyer met informatie over de actie ‘paashaas gespot’, Camera in Beeld én natuurlijk paaseitjes achtergelaten!
Paashaas gespot
Oplettende omwonenden kwamen naar buiten om te kijken wat de paashaas aan het doen was. De paashaas, onder begeleiding van politiecollega’s, heeft uitleg gegeven en is zelfs met een aantal mensen op de foto gegaan. Ook zijn er een aantal meldingen via 0900-8844 binnengekomen. Men wilde zeker zijn dat de paashaas geen inbreker was. Ook belde een inwoner omdat deze beelden op de beveiligingscamera had gezien van de paashaas met daarachter een politieauto en vroeg zich af of de verdachte paashaas al aangehouden was. Door het melden van verdachte situaties kan men misschien een inbraak voorkomen of helpen bij de opsporing van daders.
Bewijsmateriaal
Ondertussen is er al wat bewijsmateriaal binnengekomen van de paashaas die bij inwoners langs is gegaan. Deze week hebben mensen nog de tijd om hun camerabeelden uit te kijken en een (korte) video of foto met daarop de paashaas te sturen naar paashaasgouda@gmail.com. Uit alle inzendingen wordt een winnaar gekozen die binnenkort een echte politie-ervaring op de boot mag opdoen.
Opmerking: De politie paashaas is actief tot en met maandagavond 18 april.
Foto’s: politie