Een veilige woon- en leefomgeving is belangrijk. Daarom organiseren wij in de week van 9 tot en met 13 oktober de ‘Najaarsweek van de Veiligheid’. Een week waarin wij u vooral tips willen geven om uw veiligheid te vergroten. Dat doen wij aan de hand van verschillende thema’s en concrete acties, die wij voor een deel opgehaald hebben tijdens de veiligheidsavonden eerder dit jaar. Hieronder alvast een overzicht wat u kunt verwachten in deze week:
Verantwoord stoken
Maandag 9 oktober staat in het teken van verantwoord stoken. Openhaarden, houtkachels en buitenvuren kunnen rookoverlast en klachten over stank veroorzaken, zeker in dichtbebouwde gebieden. Deze dag geven wij graag tips over hoe u goed kunt stoken en eventuele overlast bespreekbaar kunt maken.
Veiligheidskaart
Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Tijdens de veiligheidsbijeenkomsten eerder dit jaar is de behoefte aan een veiligheidskaart uitgesproken. Een kaart waarop antwoorden gegeven worden op vragen als, “wat moet ik doen als de sirene gaat?” of “wie bel ik als ik aardgas ruik?”. Op dinsdag 10 oktober presenteren wij u de nieuwe veiligheidskaart en ontvangt u binnenkort een exemplaar in de brievenbus. Lees de veiligheidskaart goed door en hang hem op een
handige plek, bijvoorbeeld in uw meterkast.
Hennep
Hennepkwekerijen kunnen overal worden ingericht, dus ook in uw buurt. Maar hoe kunt u nu weten of er een kwekerij in uw buurt aanwezig is? En welke risico’s brengt hennepteelt met zich mee voor omwonenden, maar ook voor de teler zelf? Op woensdag 11 oktober kunt u van 13:00 tot 17:00 uur zelf een kijkje nemen in een échte hennepplantage in de hennepcontainer op het Raadhuisplein in Bodegraven. In de container krijgt u een goed beeld van de risico’s, zoals brandgevaar, criminele activiteiten die met hennepteelt gepaard gaan en krijgt u antwoordop de vraag wat u kunt doen bij een vermoeden van een hennepkwekerij in uw buurt.
Burgerhulpverlening
Eerder dit jaar is gestart met het project Burgerhulpverlening en AED’S. Dit om bij een hartstilstand direct hulp te kunnen verlenen. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van levensbelang. Wel prettig om te weten dat hulp dan heel dichtbij is. Daarvoor zijn niet alleen vrijwilligers nodig, maar ook voldoende AED’s. AED staat voor Automatisch Externe Defibrillator en is een klein apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Bij het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug wordt donderdag 12 oktober een nieuwe AED opgehangen.
Babbeltrucs
Vrijdag 13 oktober staat in het teken van ‘babbeltrucs’. Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor, ook in onze gemeente. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Hoe kunt u deze vorm van oplichting herkennen? Wat kunt u doen?
Graag geven wij u daar antwoord op tijdens de voorlichtingsochtend op vrijdagochtend 13 oktober van 10:00 tot 12:00 uur in de zaal van de Vijverhof aan de Burgemeester van Dobben de Bruijnstraat 23 in Bodegraven. Renske van Dijk (www.renskevandijk.com) en een wijkagent vertellen u wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van babbeltrucs.
Op 27 oktober van 10:00 tot 12:00 uur is er nog een bijeenkomst in de Reehorst in Reeuwijk.
Bron: Gemeente