In 2016 heeft de stichting 4 mei herdenking Bodegraven de namen van Bodegraafse oorlogsslachtoffers toegevoegd aan het monument op de algemene begraafplaats Vredehof. De Historische kring Bodegraven en Cock Karssen stelden in 2018 na grondig onderzoek vast dat de naam van een oorlogsslachtoffer ontbrak. De stichting 4 mei herdenking Bodegraven heeft in samenwerking met de gemeente recent de naam van de heer Aris Terlouw op de gedenkplaat toegevoegd.
Aris Terlouw is geboren te Gouderak op 15 maart 1868 en overleden in Veenendaal op 19 april 1945, alwaar hij begraven is. De heer Terlouw stond in geschreven in de gemeente Bodegraven en woonde tijdens de oorlog in de Meije. De dag dat hij om het leven kwam, was hij op bezoek bij zijn dochter Willemijntje Marcus- Terlouw. Hij werd dodelijk geraakt tijdens een granaataanval.
4 mei 2019
Het programma voor de 4 mei herdenking 2019 is bekend. De bijeenkomst vindt plaats bij het monument op begraafplaats Vredehof en begint om 19.30 uur. Muzikale medewerking wordt verleend door The Herman Singers. Cock Karssen leest de namen voor van de omgekomen oorlogsslachtoffers en zij zullen op een bijzondere manier worden herdacht. Ankie Verbree zal één van haar gedichten voordragen. Vanaf 19.15 uur bent u van harte welkom.
Aansluitend aan de herdenking is er in het Evertshuis een voordracht door Frits en Barbara Barend. Zij spreken hun 4 mei gedachtes uit. Dit doen zij mede op basis van hun eigen afkomst en familiegeschiedenis. Beiden zijn ‘kinderen van de oorlogsgeschiedenis.’
De journalist en presentator Frits Barend komt uit een Joodse familie die getekend is door de Holocaust. Geboren in 1947, groeide hij op in een milieu waar de oorlog altijd dichtbij was. Frits’ vrouw komt uit een gezin dat getekend is door de Jappenkampen. Dochter Barbara, sportjournaliste en presentatrice, is een kind van de ‘tweede generatie’. Frits en Barbara zullen vertellen, elk vanuit hun eigen perspectief van wat zij hebben meegemaakt.
Kletzmerband Di Grini Hertski zal zowel voor als na de voorstelling een muzikale bijdrage leveren. De avond begint om 20:30u. De toegang is vrij.
De nazaten van Aris Terlouw, bij het monument op de begraafplaats Vredehof te Bodegraven.
Van links naar rechts: Bert Terlouw, Marianne Doornekamp-Terlouw, Rinie Terlouw-Deen, Ben Terlouw en Elly Terlouw-Hordijk.