Vanavond wordt er in de raadsvergadering een voorstel gedaan waar alle raadsfracties achter staan: “Samenwerken aan de toekomst van het Evertshuis”. Het voorstel benadrukt niet alleen het belang van samenwerking, maar vraagt ook aan het gemeentebestuur om dit in de praktijk te laten zien.
Het op initiatief van CDA en BB-R ingediende voorstel heeft brede steun, met alle partijen die zich positief uitspreken over de inhoud. Het voorstel geeft een duidelijke richting hoe gewerkt kan worden aan een goede toekomst van het Evertshuis. Zo geeft het voorstel duidelijke richtlijnen over hoe de financiële problemen zouden kunnen worden opgelost. Het doel is om samen met alle mensen die zich betrokken voelen bij het Evertshuis tot een toekomstbestendige oplossing te komen.
Lees hieronder alle details over de motie en de voorgestelde kaders.
De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, in vergadering bijeen op woensdag 27 november 2024;
Constaterende dat:
● Er al meerdere jaren gezocht wordt naar een toekomstbestendige oplossing voor het Evertshuis.
● De discussie hierover zich met name toespitst op de financiële situatie van het Evertshuis, en er een extern financieel onderzoek loopt;
● Het raadsvoorstel van 25 september 2024, om het gebouw van het Evertshuis te splitsen en gedeeltelijk te verkopen, niet is doorgeleid naar de raad.
● Het college heeft aangegeven bereid te zijn om, aan de hand van door de gemeenteraad aangereikte kaders, enkele scenario’s uit te werken en die te presenteren aan de raad.
● Het voor de gemeenteraad en het college een belangrijk uitgangspunt is dat de scenario’s ‘haalbaar en betaalbaar’ zijn en er wordt samengewerkt met de verschillende gebruikers van het Evertshuis.
● De commissie Samenleving in de vergadering van 21 november 2024 heeft aangegeven bereid te zijn een duidelijke opdracht met een duidelijk tijdslot te geven en een aantal kaders te stellen.
Overwegende dat:
● Het Evertshuis een belangrijke rol speelt in het culturele en maatschappelijke leven van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in het algemeen en van het dorp Bodegraven in het bijzonder.
● De huidige exploitatie van het Evertshuis zwaar drukt op de begroting van de gemeente in het algemeen en de gemeentelijke uitgaven voor cultuur in het bijzonder.
● De huidige exploitatie in meerdere opzichten onduidelijk is (huur/verhuur, opbouw subsidies, etc.)
● Het in het belang is van het maatschappelijk en culturele leven in onze gemeente dat er een toekomstbestendige, duurzame en financieel haalbare oplossing voor het Evertshuis komt; zodat o.a. de dorpshuisfunctie, theaterfunctie en bibliotheekfunctie van het Evertshuis voor de gemeente in het algemeen en het dorp Bodegraven in het bijzonder, behouden blijven.
Roept het college op om:
• De financiële situatie van het Evertshuis volledig inzichtelijk te maken en waar mogelijk uit te splitsen en hierbij uit te gaan van actuele cijfers (waaronder een geactualiseerd meerjarenonderhoudsplan, de opbouw van de subsidies, etc.); zodat o.a. goed zicht ontstaat op de kosten van het gebouw voor de komende jaren).
De huidige onduidelijkheid rond de huur/verhuur van het gebouw weg te nemen en een vereenvoudiging van de huidige structuur te realiseren, waarbij niet langer sprake is van twee stichtingen (stichting Bij Everts en stichting Evertshuis).
• De kosten van het Evertshuis (gebouw) voor de gemeente zoveel als mogelijk te beperken en dit uit te werken in scenario’s met een duidelijke exploitatiebegroting (met o.a. volledig behoud van het gebouw, en een scenario met volledige of gedeeltelijke verkoop van het gedeelte Turkenburg; en hierbij daar waar nodig in te gaan op de toekomstige huisvesting van de huidige gebruikers).
• In overleg met de gebruikers in het algemeen en stichting Evertshuis en stichting Bibliotheek De Groene Venen in het bijzonder, te zoeken naar mogelijkheden om de kosten van de exploitatie van het Evertshuis sterk te beperken en dit uit te werken in scenario’s. Hierbij o.a. uit te werken onderwerpen zijn: het anders exploiteren van het theater; het verhogen van inkomsten uit de verhuur van ruimten; werken op basis van een reële inschatting van de potentie van de markt en verdere kansen en bedreigingen).
• In elk scenario een plan op te nemen tot versterking van de dorpshuisfunctie van het Evertshuis en daarbij in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn tot fysieke herinrichting van het gebouw.
• In elk scenario aan te geven hoe de partijen die de bibliotheek-, theater-, dorpshuis- cultuur- en horecafuncties verzorgen, een meerwaarde denken te gaan creëren door onderlinge samenwerking.
• Inwoners, vrijwilligers en verenigingen, waarvan velen zich zeer betrokken hebben getoond, te betrekken bij en uit te dagen bij te dragen aan een oplossing waardoor de exploitatie van het gebouw wellicht zelfs overgenomen kan worden (naar voorbeeld van het burgerinitiatief bij zwembad De Fuut).
• In samenwerking met stichting Bij Everts een oplossing te vinden voor het betalen van de huurschuld en deze niet opnieuw kwijt te schelden.
• De gemeenteraad steeds tussentijds te informeren en bovenstaande uit te werken in een beperkt aantal haalbare en betaalbare scenario’s, inclusief een voorkeursscenario; en deze scenario’s uiterlijk in de raadsvergadering van maart 2025 voor te leggen aan de gemeenteraad.
En gaat over tot de orde van de dag.