Minicursus ‘Hoe gaan we om met schadelijke soorten in de Reeuwijkse Plassen?’

In  het natuurgebied de Reeuwijkse Plassen zijn er ook schadelijke planten en dieren. Als ze niet in een gebied thuishoren, noemen we deze ook wel invasieve exoten. Welke problemen brengen deze soorten met zich mee voor natuur en mens en hoe kunnen we daarmee omgaan?  Dat staat centraal op de volgende minicursus van de Natuuracademie Reeuwijkse Plassen. Woont u in of geniet u van het Plassengebied, geef u dan op. De theorieavond vindt plaats op woensdagavond 22 juni en het praktijkdeel op zaterdagochtend 25 juni. Deze minicursus is gepland in de landelijke Week van de Invasieve Exoten.




Natuurlijke vijanden ontbreken
In Nederland komen vele honderden invasieve exoten voor, ook in het Plassengebied komen we enkele van deze soorten tegen. Denk bijvoorbeeld aan de rode Amerikaanse rivierkreeft, de reuzenberenklauw, de muskusrat of de nijlgans. Invasieve exoten kunnen op allerlei manieren schadelijk zijn: voor de natuur, het waterbeheer, de land- en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid of de economie. Het ontbreekt ze aan voldoende natuurlijke vijanden. Het is daarom belangrijk om de introductie zoveel mogelijk te voorkomen, de aanwezigheid van soorten te monitoren en waar nodig maatregelen te nemen om ze te bestrijden. Hierbij is verhoging van bewustwording en draagvlak, het delen van kennis en actieve participatie van groot belang.

Theorie en praktijk

Op de theorie-avond zal Wilfred Reinhold (voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten) een presentatie verzorgen, waarna alle ruimte is voor vragen en discussie. Hij zal ons meenemen in het verhaal erachter. Wat maakt de soort tot een invasieve exoot, wie bepaalt dat, wat kan het voor kwaad, wat kan je er tegen doen? Op grond van internationale afspraken moeten we onze inheemse soorten beschermen tegen invasieve exoten. En daarbij is preventie beter dan bestrijding: voorkom dat ze in een nieuw gebied terechtkomen.

Het praktijkdeel wordt een fietstocht, waarbij we langs een aantal plaatsen gaan om zelf te ervaren wat er speelt, er kan dan ook specifiek per soort gekeken worden. Ook zullen we stilstaan bij zogenaamde plaagsoorten, dat zijn inheemse soorten, zoals de krabbenscheer of ganzen in het algemeen, die ook tot overlast kunnen leiden.

 

Praktische informatie

De theorieavond op woensdag 22 juni duurt van 20.00 – 22.00 uur. U bent al welkom vanaf 19:30 uur. De excursie is gepland op de zaterdagochtend 25 juni van 10:00-12:00 uur. De theorieavond vindt plaats in de Kerk van Sluipwijk,  ‘s-Gravenbroekseweg 85b. Kom zoveel mogelijk met de fiets, want er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen. De startplaats voor de excursie is bij Antonio, de ijscoman op de Hortemansdijk, kruising Lecksdijk.

Wilt u deelnemen aan deze minicursus stuur dan vóór 16 juni een email met uw naam en adresgegevens, naar de coördinator:  Marlou Min, mmin@xs4all.nl. U krijgt na opgave meer informatie. Elke deelnemer betaalt een eigen bijdrage van € 10 per deelnemer voor beide dagdelen samen. Deze kan bij aanvang contant worden voldaan.

 

De Natuuracademie Reeuwijkse Plassen

De Natuuracademie is een gezamenlijk initiatief van KNNV Gouda e.o. en IVN IJssel & Gouwe, met ondersteuning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De doelstelling van de Natuuracademie is om educatie over het plassengebied te realiseren. De Natuuracademie is primair gericht op bewoners, recreanten en gebruikers van het Plassengebied.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank