Mijnklimaatpartij heeft de balans opgemaakt van de meet-up over ruilen & delen die in de zomer werd gehouden. Voorzitter van de meet-up Matthja Sterk: “Het idee is dat als we meer spullen ruilen en delen, we minder hoeven weg te gooien, minder hoeven te kopen, minder maken, minder grondstoffen winnen, minder transport. Kortom, langs alle kanten goed om de opwarming van de aarde te beperken; en dat is het doel van de klimaat-inzet. We hebben nog maar een paar jaar om daarin de omslag te maken”.
Er is al veel
Voor ruilen & delen is er natuurlijk al veel. Je kunt al gereedschap lenen (en op internet via Peerby), kleding ruilen (op internet bijvoorbeeld Vinted), spullen hergebruiken, we hebben al veel goede inzamelingen en kringloopwinkels (en op internet Marktplaats), en we hebben al het repair cafe. Voor boeken is de bibliotheek een klassieke voorloper, en zijn er tegenwoordig veel ruilkastjes. We kwamen tot de conclusie dat we daarin dus niet zo veel hoeven te ontwikkelen of toe te voegen. Wel zou het besef en gebruik verder aangemoedigd kunnen worden.
Zelf doen
Heel veel acties die daaruit voortkomen zullen wij zelf doen, zoals:
- Voortdurende communicatie, ook via onze eigen (social) media.
- Het bracht ons er toe een Klimaatwinkel te starten, en vooral de etalage te gebruiken voor deze boodschap. Door steeds van pop up store te wisselen in leegstaande panden is dat zelf ook een voorbeeld van ruilen & delen!
- Introductie van het “ruil-spel”, in de Klimaatwinkel, maar daarna misschien ook in het Huis van Alles.
- Naar het voorbeeld van Mechelen denken we er ook over om in de Klimaatwinkel een “zaden en stekjes – bieb” te beginnen.
- Bij winkels promoten van verpakkingsloos verkopen.
Ook de gemeente
- om de communicatie hierover ook te ondersteunen, en er bijvoorbeeld maandelijks op de gemeentepagina in de lokale krant aandacht aan te besteden. Wij willen daarin graag een bijdrage aanleveren.
- zelf ook (op vaste tijden) aanwezig te zijn in de Klimaatwinkel, en zo meer mensen te bereiken, bijvoorbeeld rond klimaat-armoede.
- bij de afvalscheiding sterker in te zetten op een circulaire economie; en intensiever te scheiden en materialen voor hergebruik te selecteren (urban mining). En in het bijzonder aandacht te besteden (met het repair cafe) aan de inzameling van oude apparaten. Daarvoor wellicht ook een intensievere ophaal-service introduceren.
Het verslag van de meet-up ruilen en delen wordt besproken met het Klimaat Beraad van de gemeenteraad, en zal daarna tijdens de inspraakavond op 7 september aan de gemeenteraad worden aangeboden.
Foto: Matthja Sterk spreekt in bij de gemeenteraad