Wethouder Kees Oskam en voorzitter Ronald Schilt van OPBR Duurzaam reikten vanmiddag de Duurzaamheidspluim uit aan Melkveehouderij Oostdam in Bodegraven. Naast een mooi diervriendelijk verblijf voor het vee en de beschikbaarstelling van het dak van de stal voor energieopwekking, springt hun laatste innovatie er in het bijzonder uit: Dat is de melkfabriek, waarmee de melk van de koeien op eigen erf wordt verwerkt tot eindproducten voor de consument.
Begin dit jaar is Melkveehouderij Oostdam gestart met een kleine melkfabriek, die de melk verwerkt en in eigen flessen levert aan afnemers in de directe omgeving. Zo levert het bedrijf van de boerderij aan thuisleverancier PicNic in de Goudse regio en is de melk te vinden in de schappen van de Jumbo in Bodegraven. Daarnaast wordt de melk als grondstof geleverd aan lokale producenten zoals Bakkerij Ko van Daalen en IJssalon De Zoete Inval. De directe levering aan afnemers in de buurt voegt niet alleen waarde toe aan het bedrijf zelf, maar verkort ook de economische keten tussen producent en consument aanzienlijk.
Juryrapport
De jury motiveert de keuze voor Melkveehouderij Oostdam als volgt:
“Als samenleving staan we de komende decennia voor de opgave om onze manier van leven enorm te verduurzamen. De inzet van natuurlijke materialen, gebruik van lokale producten en het beperken van de vervoersbeweging en transport zijn hier belangrijke onderdelen van. Deze omslag geldt ook voor de agrarische sector. De familie Oostdam laat zien hoe je stappen kan zetten door de melk niet verder dan nodig door het land te gaan vervoeren. Ze produceren lokaal en verkopen binnen de regio. Verschillende bedrijven in Bodegraven-Reeuwijk, zoals Jumbo, Ko van Daalen en De Zoete Inval, delen deze visie op duurzaamheid en verkopen of gebruiken de melk van Oostdam. Zo dragen ook deze bedrijven hun steentje bij aan de stappen die we met elkaar moeten nemen naar een duurzamer samenleving.
Het getuigt van visie en ondernemerschap dat de familie Oostdam deze stap heeft durven zetten. Dit doen ze naast de andere maatregelen voor verduurzaming, dierenwelzijn en natuurbeheer, die op de boerderij al waren doorgevoerd. Daarmee toont het bedrijf leiderschap in vernieuwing in een sector in verandering. Dat is een Pluim waard!”
Kees Oskam benadrukt dat de vergadering van jury uitermate kort was. “Er zijn veel initiatieven voor een duurzamer bedrijfsvoering, maar dit initiatief steekt er zo duidelijk met kop en schouders bovenuit, dat we het er heel snel over eens waren.” Volgens Ronald Schilt van Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) mogen de ondernemers in de gemeente terecht trots zijn op de familie Oostdam. “Met hun inzet, durf en ondernemerschap zijn zij de terechte winnaar van de Duurzaamheidspluim 2020. En niet onbelangrijk; het is gewoon lekkere melk!”
Waarderingsprijs
De Duurzaamheidspluim is een waarderingsprijs van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of een bedrijf in de gemeente met een bijzondere verdienste op het terrein van verduurzaming. Om het jaar gaat de prijs naar een burger of een bedrijf. De jury voor de bedrijfsprijs wordt dit jaar gevormd door Kees Oskam, wethouder duurzaamheid, en Ronald Schilt, voorzitter van de stuurgroep duurzaam ondernemen van het OPBR en directeur van adviesbureau Merosch.