Koos Karssen Gast uit de Streek bij BR6

Wie niet beter weet, zou denken dat Koos Karssen, onder meer voormalig burgemeester van Maassluis, kampioen carrièreplanner is. Toch is de werkelijkheid anders. Telkens als de tijd rijp was en er zich nieuwe kansen aandienden, had hij vaak nog een zetje in de rug nodig om deze te grijpen. Feit blijft dat zijn zo soepel verlopen loopbaan volledig aan zijn eigen verdienste te danken is.




Koos wordt geboren in het laatste jaar van de tweede wereldoorlog. Daarmee behoort hij tot de generatie van overlevers. Zijn lagere schooljaren brengt hij door aan de Da Costa school, waar vooral meester Schakel veel indruk op hem maakt en hem onder meer respect voor de natuur bijbrengt.

 

Familiebedrijf

Het door zijn grootvader gestichte familiebedrijf, gevestigd op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Wilhelminastraat, heeft al vroeg een grote aantrekkingskracht op hem en het is dus niet verwonderlijk dat hij na zijn middelbare schooljaren voor vakopleidingen kiest op het gebied van boekhandel, uitgeverij, fotografie en cinematografie. Later start hij nog met de universitaire studie Culturele Wetenschappen.

Na een jaar stage in een boekhandel in Rotterdam wendt Koos zijn capaciteiten dan ook aan ten behoeve van het familiebedrijf. Daarnaast voelt hij zich, evenals zijn vader, aangetrokken door de gemeente politiek en wordt hij gemeenteraadslid, wethouder, loco en waarnemend burgemeester van zijn woonplaats Bodegraven.

 

Burgemeester Maassluis

In de eerste jaren van deze eeuw besluit Koos zich terug te trekken uit het familiebedrijf en het stokje aan de volgende generatie door te geven. Mede op instigatie van de de Commissaris van de Koningin van Zuid- Holland solliciteert hij naar de functie van Burgemeester van Maassluis. Dat blijft hij tot 2015, waarvan het laatste jaar als waarnemer.

In zijn nieuwe ambt kan Koos Karssen alle registers op bestuurlijk gebied opentrekken. Hierbij komt zijn ervaring met de gemeentepolitiek in Bodegraven hem uitstekend van pas. Toch komt hij voor problemen te staan, die hem en de gemeenteraad nopen onder politiebewaking te functioneren. Dit bereikt ook de landelijke pers. Een tijd vol spanning, dreiging met poeder- , bombrieven en zelfs een poging tot brandstichting in zijn woonhuis. Dit heeft zijn moreel echter niet gebroken. Met veel plezier kijkt hij terug op zijn ambtsperiode in Maassluis, waarin veel goede zaken tot stand zijn gebracht. Tijdens zijn burgemeesterschap raakt het familiebedrijf in Bodegraven, mede als gevolg van de financiële crisis, in zwaar weer. Koos moet dit met lede ogen aanzien, maar gelukkig geeft het bedrijf, zij het in sterk afgeslankte vorm, weer acte de présence op de vertrouwde plek in het dorp.   

 

Terug naar Bodegraven

Na beëindiging van zijn ambtsperiode in Maassluis hangt Koos zijn burgemeestersketting nog niet definitief aan de wilgen. Korte tijd  neemt hij het burgemeesterschap van Waddinxveen  waar. Ook houdt hij nog een aantal bestuurlijke functies aan. Uiteindelijk besluiten hij en Magda, zijn vrouw na ampele overweging, toch weer terug te keren naar hun  geboortedorp.  Hier hebben ze een tijdelijke behuizing gevonden, in afwachting van de voltooiing van werkzaamheden aan hun oude huis. Toch heeft Koos zich weer laten verleiden  een nieuwe functie aan te gaan als voorzitter van de kerkenraad van de protestantse Emmaus gemeente. Wel krijgen hij en zijn vrouw nu meer tijd voor de familie en de volkstuin, die hij trouwens tijdens zijn burgemeesterschap nog heeft aangehouden. Ook hoopt Koos het promotietraject van zijn universitaire studie nog te voltooien. Vlot en openhartig vertelt hij over het voorgaande en nog veel meer in het radioprogramma ‘Gast uit de Streek’. Dit alles te beluisteren op maandag 12 juli om 20.00 u, met herhalingen op dinsdag 13 juli om 22.00 u en zondag 18 juli om 19.00 u.  

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank