Kerkenraad wijkgemeente Emmaüs biedt excuses aan aan Bram Tack

De Emmaüsgemeente heeft een roerige periode achter de rug. Ook predikant Bram Tack kreeg het nodige te verduren, daar hij, in de ogen van velen, om een onrechtmatige reden is weggestuurd en daarbij imagoschade heeft opgelopen. “Wat mij betreft was vooral bijzonder pijnlijk dat ik zonder enige vorm van overleg veroordeeld werd.” aldus Tack. De kerkenraad maakt nu excuus. “De kerkenraad betreurt de ontstane situatie en wil in het openbaar aangeven dat hij zich verantwoordelijk voelt voor zijn aandeel in zaken, met name voor en na het visitatieproces, die niet goed zijn verlopen.” Bram Tack: “Er is veel stuk gegaan en dat alles is nog lang niet geheeld, maar in het spoor van Christus beginnen we aan verzoening en herstel.”




Excuus

De kerkenraad laat onder meer in een bericht weten dat: “Door het proces is reputatieschade toegebracht aan dominee Tack, zowel binnen de kerkelijke- als de burgerlijke gemeente. Dat had wellicht voorkomen kunnen worden als er ruimte was gegeven voor een periode waarin dominee Tack de gelegenheid zou hebben gekregen de uitgebrachte kritiek met de kerkenraad te bespreken en de uitkomst van het rapport niet, zoals nu is gebeurd, direct in de openbaarheid was gebracht. […] De kerkenraad wil benadrukken dat hij met waardering op de lange periode van inzet van dominee Tack in de kerkelijke gemeente terugkijkt.”

Verzet

Tack: “Ik ben altijd met veel passie predikant geweest. Bij een extern onderzoek had een klein aantal gemeenteleden anoniem commentaar op mij. Dat vind ik niet vreemd; daar moet je altijd voor open staan. Maar voor de functionarissen die namens de regionale PKN hiermee bezig waren, is dat aanleiding geweest om mij zonder enig overleg te laten vallen. Dat heb ik vreselijk gevonden.” Deze beslissing raakte Tack en zijn echtgenote zo erg, dat ze uit Bodegraven zijn verhuisd “omdat wij het niet meer konden dragen.” Verder leidde het tot veel, vaak heftige reacties van de kerkleden. “Zij zagen wat er gebeurde, dat de kerkleiding hier van buitenaf de botte bijl heeft gehanteerd. De kerkmensen zijn stevig in verzet gekomen en hebben op allerlei manieren de onthutsing bekend gemaakt. Ze hebben via de mail veel brieven geschreven, er zijn ook mensen met taken gestopt. Er zijn zelfs mensen uitgeschreven als lid.” Door deze onrust “werd gebed verstoord; dat is het hart van de kerk en dat hebben onze leden gevoeld.”

Opluchting

Hoe Bram Tack het excuus van de kerkenraad ervaart? “Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik zie twee bewegingen. Ten eerste dat onze leden zich hebben verzet, en ten tweede dat de kerkenraad zich daar nu bij aansluit. Voor ons is dat een opluchting. Ik heb het me erg aangetrokken dat de kerk zo met mij omging. Voor mij betekent [dit excuus] dat er een streep kan onder een erg nare periode van twintig maanden. Daar ben ik heel dankbaar voor, wij kunnen nu werken aan herstel en verzoening. Er moet nog veel worden uitgepraat en rechtgezet, maar het is voor mij wel een keerpunt. Voor mij betekent het rehabilitatie en voor de leden betekent het dat er een einde komt aan een periode die heel negatief was. Daarmee zijn al die nare gevoelens nog niet weg; maar we zetten een streep, we gaan werken aan herstel.”

Inmiddels zijn Bram en zijn echtgenote teruggekomen naar Bodegraven. Ik wil graag benadrukken dat wij de kerkenraad erg dankbaar zijn voor de stap die ze nu zetten. Dat is het belangrijkste. Het betekent dat de gemeente daarmee verder kan, en dan kunnen wij ook weer verder.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank