Huidige coalitie slecht voor sport in Reeuwijk

blank

De buitensport in het algemeen en die in Reeuwijk in het bijzonder kan terug kijken op één van de meest treurige periodes in decennia. Niet eerder is er in één collegetermijn zoveel schade aangericht aan de sport. Absoluut dieptepunt hierbij is het harmonisatiebesluit dat grofweg een jaar terug werd genomen. Sowieso kan worden gesteld dat het samengaan van Bodegraven en Reeuwijk slecht uitpakt voor de buitensport in Reeuwijk.

blank


De gemeente Reeuwijk vond sport belangrijk en nam haar verantwoordelijkheid als het ging om het beheer en onderhoud van de gemeentelijke sportparken. Met verenigingen en sportparkbeheerders werden fatsoenlijke afspraken gemaakt en die werden ook nageleefd. Samen werden ook mooie herinrichtingprojecten uitgevoerd waar de hele gemeenschap beter van werd. De gemeente Bodegraven kleedde de sport uit, deed niet meer dan de strikt noodzakelijke renovaties en liet verenigingen voor hoge kosten opdraaien. Met het samengaan van beide gemeenten moest dit beheer worden gelijkgetrokken wat er op neer komt dat de slechte Bodegraafse situatie ook voor Reeuwijk moest gaan gelden.

Deze coalitie, onder aanvoering van Burgerbelangen, heeft kans gezien een harmonisatiebesluit te laten vaststellen waarin de gemeente nalatig is in het invullen van haar verantwoordelijkheden, dat in strijd is met fiscale regelgeving, dat alleen maar gerealiseerd kan worden als de gemeente contractafspraken met sportorganisaties schendt en dat de Reeuwijkse sportparken zomaar 3 ton op jaarbasis kost. Bodegraafse sportorganisaties worden in dit besluit helemaal overgeslagen. Sportorganisaties hebben zich dan ook van meet af aan verzet tegen deze plannen.

Dat het harmonisatiebesluit onuitvoerbaar is, blijkt wel uit het feit dat het college 1 jaar na het “dappere” harmonisatiebesluit nog geen enkel resultaat heeft bereikt. Sterker nog: voor twee sportparken heeft de gemeente het contract voor het beheer en onderhoud opgezegd zonder dat er een nieuw contract is en een derde sportpark bereidt een rechtszaak tegen de gemeente voor wegens niet naleving van contractafspraken. Ook is inmiddels op aangeven van Deloitte vastgesteld dat het harmonisatiebesluit fiscaal onuitvoerbaar is. Het is een kansloos proces dat getuigt van een gebrek aan visie en dat vooral tot veel ergernis en ellende leidt. Enige harmonisatie die het college wel heeft bereikt is dat de buitensportorganisaties zowel in Reeuwijk als in Bodegraven tegen dit harmonisatiebesluit zijn. Als die “verbroedering in weerzin” de bedoeling was, dan is de missie met glans geslaagd.

Het wordt tijd dat de politiek bij zinnen komt en een samenhangend en toekomstbestendig beleid maakt waarin de gemeente haar rol en verantwoordelijkheid neemt als het gaat om sport als gemeentelijke kerntaak. Daarbij hoort een fatsoenlijk beheer van de gemeentelijke sportparken, niet alleen in Reeuwijk maar ook in Bodegraven. Mocht de politiek dat niet willen, wees dan in ieder geval open en duidelijk dat de gemeente zich afkeert van de sport en accepteert dat er sportorganisaties omvallen. Ook dan weet iedereen tenminste waar hij/zij aan toe is.

Over twee maanden is er een mogelijkheid om de resultaten van de afgelopen periode te “wegen”. Wie niets met sport heeft of zelfs een hekel heeft aan sport, kan met een gerust hart stemmen op Burgerbelangen. Wie sport en bewegen belangrijk vindt en dit een warm hart toedraagt, doet er verstandig aan iets anders te stemmen.

Door: Ries van Eijck

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank