Heidi zet zich in voor Reeuwijkse natuur: “terug naar de basis”

blank

Heidi Looy (57) woont inmiddels zeven jaar in Reeuwijk en is betoverd door de omgeving. Met haar stichting Natuurlijk Heidi zet ze zich al vier jaar in met een groep vrijwilligers voor de flora en fauna van de plassen, planten en de dieren op het Reeuwijkse domein. “Ik vind dat ik iets moet doen voor de maatschappij, en hoop dat mensen in contact komen met de natuur.”

blank


Eilanden in gevaar

“Van oorsprong waren hier in Reeuwijk broodvissers en jagers.” Zij wisten goed wat belangrijk is voor de natuur, aldus Heidi. Maar, er bestaat gevaar: “Veel Reeuwijkse eilanden dreigen verloren te gaan omdat ze niet zijn onderhouden. De [dier]populatie werd problematisch.” Een groot aantal ganzen eet het riet op, er is “veel ongewenste boom- en wildgroei” en oorspronkelijke dier-inwoners worden verdreven. Heidi startte daarom het eiland-onderhoud met een groep vrijwilligers “met veel enthousiasme. We hebben besloten om speciale Racka schapen aan te schaffen; die eten al het onkruid op, maar niet het riet.” Ook ganzen blijven weg. Door de wortels van het riet worden de eilanden bij elkaar gehouden.

blank

In contact met oorspronkelijk eten

Heidi is als kind op de boerderij al gegrepen door de natuur. Ze leerde van haar vader om te jagen, wat ze nog steeds als wildbeheerder doet, op ganzen. “Die moeten beheerd worden, en weggooien is zonde.” Ook geeft ze lezingen en proeverijen met haar zus, die kok is. “Dat doe ik om mensen weer in contact te brengen met oorspronkelijk eten, goed en mooi vlees. Je merkt dat er meer mensen geïnteresseerd zijn.” Hoe ze reageert als mensen moeite hebben met het jagen? “Met iedereen wil ik het gesprek aangaan en ik wil het graag uitleggen. Je gaat terug naar de basis, je leert wat je eet, je weet waar je mee bezig bent. Het is geen kipnugget of hotdog, er is niet mee geknoeid, het is perfect van smaak.”

blank blank

Broedkorven populair onder inwoners

Tijdens het belinterview belt een buurtgenoot aan: ‘ik kom een eendenkorf halen!’. Heidi: “We hebben al 125 broedkorven verkocht” aan inwoners van Reeuwijk. “We helpen ook met neerzetten en monitoren.”

“We werken gelukkig veel samen met organisaties hier in Reeuwijk. Al die ervaringen zijn heel mooi. We zijn geen commercieel gebeuren, zijn laagdrempelig en werken samen met een doel: het gehele verhaal van de natuur vertellen.”

blank

blank blankblank

blank blank blank blank

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank