De gemeente gaat de strijd aanbinden met zogenaamde weesfietsen. De reden? Ze nemen de plaatsen in van andere gebruikers van fietsenstallingen, beperken de doorgang op straat en zorgen voor een rommelige uitstraling. Weesfietsen zijn tweewielers die de eigenaar niet gebruikt en heeft achtergelaten.
Het probleem speelt vooral in en rond de fietsenstalling bij het NS-station. Daar mag de gemeente optreden en de fietsen laten verwijderen. Dat geldt niet voor andere plekken in de gemeente, terwijl inwoners regelmatig melding maken van onbeheerde fietsen of brommers.
Om daar wat aan te kunnen doen, stellen burgemeester en wethouders voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Daarin moet komen te staan dat weesfietsen slechts een bepaalde tijd op dezelfde plek mogen staan. In dit geval twee weken. Staat een onbeheerde fiets na veertien dagen nog steeds op dezelfde plek, dan krijgt die een sticker.
Dat moet voor de eigenaar het sein zijn, om de fiets op te halen. Gebeurt dat niet, dan mag de gemeente de fiets laten verwijderen en gedurende drie maanden opslaan. Gedurende dit kwartaal kan de eigenaar zijn of haar fiets nog ophalen. De gemeenteraad moet de aanpassing van de APV nog goedkeuren.