Een klimaat- en toekomstbestendig Elzenhof

De Elzenhof in Bodegraven wordt aangepast aan het veranderende klimaat en is straks weer helemaal toekomstbestendig.




De wijk Elzenhof dateert uit de jaren ’70 en was toe aan een opknapbeurt. De openbare ruimte was verzakt, het riool was aan vervanging toe en ook de bestrating mocht na zo’n 50 jaar vernieuwd worden. Een grootschalige herinrichting biedt kansen om de nieuwe inrichting aan te passen aan het veranderende klimaat. De gemeente heeft een rijkssubsidie gekregen voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen in de Elzenhof. Hierbij is er vooral aandacht voor wateroverlast, bodemdaling, droogte en hittestress. 

Om dit tegen te gaan komt er:

  • Een gescheiden rioolstelsel met grondwaterstabilisatie
  • Meer groen in de wijk
  • Ophoging van de openbare ruimte.

Gescheiden rioolstelsel met grondwaterstabilisatie

In Nederland valt elk jaar op elke vierkante meter ongeveer 800 liter regen. In de bestaande situatie ligt er in de openbare ruimte in de Elzenhof circa 5.800 m² betonstenen of stoeptegels. Hierdoor voeren we elk jaar ongeveer 4,6 miljoen liter schoon regenwater via de riolering af naar de waterzuivering. Dat is zonde! Het oude gemengde riool wordt vervangen door een gescheiden riool. Schoon regenwater wordt met dit nieuwe systeem apart ingezameld en is aangesloten op de nabij gelegen sloten. In natte periodes stroomt overtollig regenwater via deze buizen naar sloten en vijvers in de buurt. In erg droge periodes stroomt er juist oppervlaktewater terug via deze buizen onder de straten, om te infiltreren in de bodem. De grondwaterstand blijft hierdoor veel stabieler in natte en droge tijden. Daardoor gaan we bodemdaling zoveel mogelijk tegen. De effecten van dit drainage- en infiltratiesysteem op de grondwaterstand worden actief gemonitord.

Gesloten en open verharding

Daarnaast wordt de nieuwe verharding functioneler. Waar gereden en gelopen wordt, blijft de verharding traditioneel. Waar geen steen nodig is, leggen we groenstroken aan. Op parkeerplaatsen passen we, ter vermindering van opwarming, verschillende soorten grastegels toe. We doen proeven met verschillende soorten tegels en grassoorten om te onderzoeken welke types voor onze omgeving het meest geschikt zijn. Regenwater dat op de traditionele verharding valt, wordt via het drainage- en infiltratiesysteem teruggegeven aan de bodem en de omgeving. Het gaat dus niet meer rechtstreeks het riool in, naar de rioolwaterzuivering.

Meer groen in de wijk

In de oude situatie was de openbare ruimte van de Elzenhof volledig verhard. Ondanks de beperkte mogelijkheden komt er nu, naast de particuliere tuinen, meer groen in de wijk. Enerzijds ter verfraaiing van de openbare ruimte, anderzijds om hittestress af te laten nemen. Ook kan regenwater op deze plekken de ondergrond in. We dragen tevens bij aan de biodiversiteit. Zodoende creëren we een koelere leefomgeving, geven we het regenwater terug aan de omgeving én beperken we de snelheid van bodemdaling.

Groen in de openbare ruimte uitgedrukt in getallen

TypeWasWordt
Grastegels0 m²260 m²
Bomen0 stuks13 stuks
Plantvakken0 m²150 m²

Ophogen openbare ruimte

De bestaande openbare ruimte was in de loop van de tijd verzakt. De nieuwe bestrating en de plantvakken komen in de nieuwe situatie (plaatselijk) tot 20 cm hoger te liggen. Omdat er aan de riolering gewerkt wordt, ligt de straat al open. Daarom is het makkelijk om de straat aan te vullen met licht ophoogmateriaal: IJslandse BIMS. Dit is een vulkanisch materiaal dat bijna 2,5 keer zo licht is als normale grond. De totale gronddruk onder de rijbaan neemt hierdoor fors af, waardoor de nieuwe straten minder last hebben van bodemdaling.

Aannemer Scherrenberg B.V. is november vorig jaar gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting is de klus na augustus dit jaar gereed.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank