Als voorzitter van de Nederlandse Dystonie vereniging mocht Robert Scholten (woonachtig in Bodegraven) afgelopen zaterdag 9 november de leden van de vereniging, gasten en sprekers welkom heten tijdens de Nationale Dystoniedag in het Evertshuis te Bodegraven.
Dystonie is een neurologische bewegingsstoornis. Er gaat iets mis in het gasgeven en remmen van de spieren door verstoorde prikkels vanuit de hersenen. Ongeveer 20.000 mensen in Nederland hebben een vorm van Dystonie en dit maakt het tot een redelijke zeldzame aandoening. De Dystonie Vereniging heeft een kleine 1500 leden.
In het ochtend programma sprak o.a. Dr. Woldendorp (revalidatiearts) over het belang van geïntegreerde benadering van dystoniepatiënten. Sjoukje Polet (Neuroloog in opleiding) sprak over het project the Move, waarbij artsen in opleiding via sketches elkaar duidelijk proberen te maken wat het effect van een ziekte is op een patiënt? Wat is het dagelijks effect van dystonie? Via een video sprak Robert Scholten met Alistair Newton in Schotland over zijn werk voor Dystonia Europe. Namens de Nederlandse Dystonievereniging overhandigde Robert Scholten hem de Life time achievement award als dank voor al zijn werk. In het middag programma konden de aanwezigen kiezen voor een excursie naar kaasboerderij De Graaf, Glasatelier Marryglaz, bierbrouwerij de Molen, atelier Ap Quist, cultuurhuis het Groene Harthuys en atelier Robert Scholten.
Het thema van deze dag was: ‘Dystonie, een kunst om mee te leven’. Ná afloop borrelden de aanwezigen nog gezellig na in het Evertshuis.