Op de Dag van de Duurzaamheid van 9 oktober was op het Raadhuisplein de Duurzaamheidsstraat, georganiseerd door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In de Duurzaamheidsstraat stonden verschillende organisaties met kraampjes, zoals Fairtrade, de Zendingskringloopwinkel en de Vegaboerderij. Daar werden verschillende ideeën en initiatieven gedeeld aangaande verduurzaming.
Ank en Inge van de Zendingskringloopwinkel staan met hun kraam in de straat. Hun voornaamste verduurzamingstip? “De spullen die je zelf niet meer wilt, naar de Kringloop brengen. Een ander kan daar heel blij mee zijn. Het is jammer om weg te doen. Gewoon echt het recyclen.”
Arie Overduin staat er met zijn collega’s van het Repaircafé. Zijn verduurzamingstip? “Als iets kapot is, gooi het dan niet weg. Kom eerst langs het Repaircafé om te kijken of het nog gemaakt kan worden.” Inmiddels zitten ze elke vrijdag van 13.00-16.00 aan de Vromade met hun gratis reparatiedienst. Arie schat hun slagingspercentage op 65%.
Twee weken terug werd bekend dat Bodegraven-Reeuwijk van Woerden gewonnen heeft in het NK tegelwippen: stenen tegels inruilen voor groen. De verduurzamingseffecten van vergroenen worden visueel getoond aan bezoekers van de Duurzaamheidsstraat met een watertafel van natuur- en milieueducatiecentrum Zwanebloem. Zo gaat door meer groen, zoals een grasveld in plaats van steen, het water sneller weg na een regenbui. De gemeente levert subsidies voor mensen die dit soort verduurzamingsacties willen uitvoeren.
Wethouder Kees Oskam is ook aanwezig: “Als mensen op vakantie gaan, weten ze hoe ze moeten boeken en wat ze moeten regelen. Maar als het gaat over verduurzaming weten heel veel mensen niet: ‘wat is er nou mogelijk?’ Deze dag gaat over klimaatadaptatie, energiebesparing, hergebruik van grondstoffen en spullen. We willen door de Duurzaamheidsstraat het containerbegrip ‘verduurzamen’ verhelderen en praktische oplossingen laten zien.” De gasprijs is gestegen, wat relevant is in het kader van verduurzaming. “De bewustwording gaat ook altijd heel snel als het via de portemonnee gaat. Mensen denken: er is wel wat aan de hand.”