1 september is het zover; de LimesRun zal van start gaan na het startschot van wethouder Dirk-Jan Knol. De eerste editie van dit Bodegraafse evenement wordt al groots aangepakt, zo gaan de opbrengsten van de Run naar KiKa, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker. “Sporten verbroedert, het wordt dan ook een verbroederend evenement”, aldus Patrick Bouwer, organisator van het evenement en eigenaar van DATO Training.
Zelf gaan hardlopen
“Ik vind hardlopen niet leuk, mijn slapen gaan kloppen.” Maar toen, begin november, werd hij ziek. “Hersenvliesontsteking. De dokter zei dat ik een half jaar niet zo veel zou kunnen. Ik dacht: straks kan ik nooit meer sporten! Ik kon niet meer dan drie HIIT oefeningen doen. Toen besloot ik: ik ga hardlopen.” Hij deed mee aan de TrailRun in Terschelling en heeft daar ongetraind vijftien kilometer gerend. “Ik vond het zo leuk!”, gaat hij verder. Na de run in Terschelling volgden meer hardloop-evenementen, bijvoorbeeld de Reeuwijkse Plassenloop en andere evenementen door heel Nederland. “Maar er waren helaas niet overal vijf-kilometer-runs. Die kon ik beter volhouden”. Na al deze runs gelopen te hebben dacht hij: Dit kan beter, dit kan ook in Bodegraven! Mensen moeten vanuit heel Nederland naar Bodegraven komen voor deze run. “Alles is haalbaar, als je er maar voor knokt”, zegt hij. Een maand voor de inschrijvingsdatum van de LimesRun heeft hij de knoop doorgehakt: “Ik ga dit doen!” En zo begonnen de voorbereidingen.
Goede doel steunen
“Veel bedrijven uit Bodegraven zijn bereid te sponsoren, zij het met geld of met goederen. Geen enkel bedrijf heeft nog ‘nee’ gezegd, dat vind ik heel bijzonder”, zegt Patrick. “Je merkt dat er een gunfactor is door het goede doel.” Het doel dat wordt gesteund is Kinderen Kankervrij (KiKa). “Een kind uit mijn omgeving kreeg leukemie. Het treft niet alleen het kind zelf, maar ook de hele familie- en vriendenkring eromheen. Dat gun je niemand. Uiteindelijk is het doel dan ook KiKa geworden. Meer dan de helft van de opbrengst van entreekaartjes gaat naar KiKa, dat is heel fijn”, vertelt hij.
Route
De route gaat door het Groene Hart van Bodegraven heen. Het gaat alleen niet helemaal door het LimesPark. “Dat is omdat er op tijd gelopen wordt en er in het Limespark een spoorovergang is. Dan is het niet leuk als je midden in je run zit en je moet stoppen”, legt hij uit. Er wordt ook gewerkt met elektronische tijdwaarneming. Dit is een chip die je tijd registreert. Later kun je op de site uitslagen.nl bekijken wat je gelopen tijd is. De DATO-eigenaar heeft er lang over gedaan om de routes, die gaan van 500, 1500 en 2000 meter voor kinderen en 5, 10 tot 15 kilometer voor volwassenen en tieners te bepalen. “Ik ben iedere week drie á vier keer per week op de fiets geweest om de routes vast te stellen.”
“Er zijn nu al zo’n honderd aanmeldingen, dus dat gaat hard. We kunnen 450 tot 500 mensen laten meedoen, dus er is zeker nog plek. Ook zijn er voor alle runs prijzen voor de eerste, tweede en derde plek, voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen.”
LimesRun
De ‘Limes’ betekent oorspronkelijk ‘Grenspad’. De Romeinse Limes is de grens van het Romeinse Rijk. Deze loopt dwars door Bodegraven. “Vandaar de naam LimesRun”, legt Bouwer uit. “Ook ziet de grens er uitgetekend een beetje uit als een finishlijn. Dat vond ik er ook goed bij passen”, voegt hij er aan toe. Hij heeft nog meer plannen. “Volgend jaar komt de LimesRun er weer voor KiKa. In de tweede editie van de LimesRun volgend jaar zal ook de Business-run als onderdeel aanwezig zijn.”
Zaterdag 1 september tussen 10.00 en 14.00 uur gaan de runs van start, na het startschot van wethouder Dirk-Jan Knol. Ook worden er foto’s gemaakt en is er EHBO aanwezig.
“Hardlopen is voor iedereen”, zegt Patrick, terwijl hij naar iemand in een rolstoel kijkt die in het Limespark aan het sporten is. “Kijk, diegene is aan het trainen voor de LimesRun”, zegt hij met een glimlach op zijn gezicht. “Het is voor getrainde mensen en voor mensen die nog nooit hebben hardgelopen. Niemand blijft achter, we doen het met elkaar.”
Door: Anne van Schothorst