Column: Lokale media

Column Politiek: niet alleen in verkiezingstijd: Van de politiek hoor je vooral in verkiezingstijd. Om jullie meer te betrekken bij wat de politiek uitvoert in onze gemeente, neem ik jullie de in een maandelijkse column mee in het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Waar hebben we het over? Hoe werkt het nu eigenlijk? Welke keuzemogelijkheden zijn er? Wat doet een gemeenteraad? Deze maand een column over… 




De lokale omroep

Lokale mediapartijen zijn voor een gemeente heel waardevol. Onder andere verenigingen, ondernemers en de gemeente kunnen hun nieuws delen. Het voorziet daarmee niet alleen in de nieuwsvoorziening, maar draagt ook bij aan een groeiende maatschappelijke saamhorigheid. Waar landelijk de trend is dat lokale nieuwspartijen het moeilijk hebben, groeit en bloeit het binnen Bodegraven-Reeuwijk als nooit tevoren.

Met Rebonieuws.nl , de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk, BR6 (voorheen RTV Bodegraven), de Digitale Bodegraafse Krant, en sinds kort Editie Groene Hart hebben wij een rijk medialandschap. Al deze partijen hebben naast een website ook een facebookpagina waarop actief het nieuws richting inwoners wordt gebracht.

Twee van deze lokale mediapartijen hebben daarnaast de ambitie om een lokale omroep te worden/blijven. Als lokale omroep krijg je een uitzendlicentie en een subsidie vanuit het gemeentefonds (een gelabelde bijdrage die de gemeente vanuit het Rijk krijgt). De gemeente mag volgens de Mediawet echter maximaal één lokale omroep hebben. Dat stelt ons dus voor een pijnlijke keuze. Al sinds lange tijd is BR6 dé lokale omroep van onze gemeente. Een paar oud vrijwilligers van BR6 zijn voor zich zelf begonnen onder de naam Editie Groene Hart. Zij doen nu ook een poging om dé lokale omroep te worden. Uiteindelijk bepaalt het Commissariaat voor de Media welke partij zich de komende vijf jaar dé lokale oproep mag noemen, en daarmee de licentie en de subsidie krijgt. Zij vragen hiervoor de gemeenteraad om een advies, en dus zullen we als gemeenteraad tussen deze twee partijen moeten kiezen.

De gemeenteraad is er uiteraard om keuzes te maken, dus dat is het probleem niet. Maar het maken van een keuze tussen twee lokale vrijwilligersorganisaties is altijd pijnlijk. Het is dan ook extra teleurstellend dat de verzoeningspoging tussen de beide partijen op niets is uitgelopen.

Wie dé lokale omroep gaat worden? Dat zal binnenkort blijken. Je leest het ongetwijfeld, op:

Ik hoop dat, ongeacht de keuze die het Commissariaat voor de Media op advies van de gemeenteraad gaat maken, beide partijen blijven bestaan om ons te voorzien van het lokale nieuws.

Heb jij suggesties voor de wijze waarop wij als gemeente met de lokale media om moeten gaan? Twijfel niet om ze met ons te delen! De contactgegevens van alle raadsleden vind u hier op de website van de gemeente.

Hartelijke groet!

Jan Vergeer

Gemeenteraadslid

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank