Column Bram Tack: Paaltjes

Op mijn dagelijkse fietsrondje van 10 kilometer door onze prachtige omgeving tref ik vier van deze paaltjes. Ze zijn flink gevaarlijk; elk jaar moeten 325 fietsers naar het ziekenhuis en 2500 naar de eerste hulp doordat ze tegen zo’n paaltje rijden. Deze cijfers komen van de fietsersbond. Ik ben een keer met mijn trapper tegen een paaltje gereden, die trapper was behoorlijk verbogen, dat heeft de fietsenmaker opgelost en gelukkig mankeerde ik niets.




Onze wegbeheerders denken vast goed na voor ze zo’n paaltje neerzetten. Meestal gebeurt dat te voorkomen dat automobilisten het fietspad oprijden. Nu hebben we gelukkig veel fietspaden zonder paaltjes en daar zie ik ook nooit auto’s. Dus blijkbaar begrijpen de automobilisten in Bodegraven-Reeuwijk heel goed dat die routes niet voor hen zijn.

De fietsersbond vraagt om zo weinig mogelijk paaltjes neer te zetten en er zo veel mogelijk weg te halen. Voor beleidsmakers en wegbeheerders hebben ze een ‘keuzeschema sanering paaltjes op fietspaden’ gemaakt. De vragen uit dit schema zie ik al in het Fietsplan Bodegraven-Reeuwijk 2015. De goede voornemens zijn er dus; misschien kan de uitvoering hier en daar nog wat steviger.

Christelijk geloof heeft ook piketpaaltjes; meer dan 3000 jaar geleden door Mozes opgeschreven: je zal niet liegen, stelen, vreemdgaan of moorden en je zal geen slaaf zijn van je werk; elke week ben je één dag vrij. Soms staan deze paaltjes behoorlijk in de weg, want we maken natuurlijk veel liever zelf uit wat we doen en laten. Maar de spiegel van die Tien Geboden werkt meestal heilzaam en richtinggevend. Ook voor fietsers.

VAN BRAM

predikant in Bodegraven

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank