COA: “We ervaren gastvrijheid en medewerking” Opvang minderjarige vreemdelingen in GR8 hotel Bodegraven verlengd

In het GR8 hotel aan de Goudseweg in Bodegraven worden maximaal 100 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) tijdelijk opgevangen. Vanuit deze doorstroomlocatie gaan ze zo snel mogelijk naar locaties met meer vastigheid en perspectief voor de jongeren. Gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaan deze vorm van eerste opvang, die officieel eind 2023 afloopt, verlengen tot eind 2024. 




“Het liefst zouden deze jongeren vanuit Ter Apel naar een locatie willen waar ze direct kunnen aarden en zich kunnen ontwikkelen met school, taal, dagbesteding, sport et cetera,” beschrijft Gabry Lo-Fo-Wong, locatiemanager COA. “Maar er is een groot tekort aan beschikbare locaties in ons land waar alleenstaande minderjarige vreemdelingen terecht kunnen. We zijn blij met deze eerste opvang in Bodegraven, waar de jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar even tot rust kunnen komen. Tegelijkertijd werken ze aan structuur in hun leven, met gezamenlijk eten, corvee, taallessen, sociale ontwikkeling, sport en spel en andere vormen van dagbesteding. Alles is echter geënt op een tijdelijk verblijf. Hoewel sommigen hier nu behoorlijk lang moeten verblijven, omdat er zo weinig geschikte vastere locaties voor hen te vinden zijn.” 

Ontspannende en leerzame activiteiten

Adjunct-locatiemanager Betteke Vredeveld, belast met het dagelijkse reilen en zeilen van de jongeren, is blij met de gastvrije ontvangst in Bodegraven-Reeuwijk, met de samenwerking met instanties en directe omgeving en met de vele vrijwilligers die vaak al vanaf de start in oktober 2021 actief meehelpen. Bovendien kunnen de jongeren terecht bij sportvelden/zalen en  het Huis van Alles in Bodegraven voor ontspannende en leerzame activiteiten. “We hebben nog regelmatig contact met jongeren die zijn doorgestroomd naar plekken in Nederland en we horen dat sommigen graag terug zouden willen naar de opvang in het GR8 hotel. Dat tekent het niveau van de opvang en begeleiding in Bodegraven-Reeuwijk.”

Plek met perspectief

Voor burgemeester Michiel Grauss is het feit dat deze voorziening tot op heden goed functioneert de belangrijkste reden om het verzoek van het COA voor verlenging van de tijdelijke opvang in het GR8 hotel te honoreren. “Het is mooi werk wat daar gebeurt. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar vastere plekken van opvang, waar de jongeren zich thuis kunnen gaan voelen.” Zo’n plek komt er als de duurzame opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen aan de Goudseweg 28 (hoek Goudseweg/Nespad) naar verwachting eind 2024 opgeleverd gaat worden. “Dan kunnen we enkele van deze jongeren ook echt perspectief bieden in onze gemeente.”

Weinig incidenten

Een recent verschenen evaluatie zorgde voor het definitieve groene licht voor de verlenging van de tijdelijke opvang in het hotel. De evaluatie geeft weer dat de huidige opvang in het algemeen goed verloopt. Er is gesproken met COA medewerkers en jongeren ter plekke, betrokken instanties, gezinsvoogden, bedrijven rondom het hotel en lokale winkeliers waar de jongeren soms komen. Burgemeester Grauss vindt het meer dan terecht dat inwoners mogen verwachten dat de opvang binnen alle normen blijft die je daaraan verbindt. Vandaar deze evaluatie. “Een enkele tiener zorgt wel eens voor strubbelingen, laat staan een groep van 100 tieners…” Er zijn echter nauwelijks significante problemen gemeld. In alle jaren waren er drie incidenten waar de politie bij is geroepen. “We hebben voor de komende periode samen met het COA en het gemeentelijk Team Veiligheid enkele punten aangescherpt, bijvoorbeeld de directe communicatie met de politie. Met die maatregelen heb ik er het volste vertrouwen in dat deze opvang blijft passen binnen onze actieve, gastvrije gemeente.”

Taal leren en kennis opdoen

De begeleiding vanuit het COA zit er ook bovenop, geeft Gabry Lo-Fo-Wong aan. “Vaak begrijpen de jongeren bepaalde zaken gewoon niet. Dan leggen wij die uit. Soms meerdere keren, want het zijn jongeren met vele nationaliteiten en weten niet hoe alles hier werkt. Het is opvallend om te zien hoe snel ze kennis opdoen en bijvoorbeeld ook Nederlands (willen) leren.” Betteke Vredeveld haakt in: “En hoe ze meezingen met ‘Leef’ van André Hazes of meedoen met ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Ze ontwikkelen zich in rap tempo en socialiseren ook zichtbaar. Het is bijvoorbeeld prachtig dat ze onlangs zelfstandig een high tea voor de vrijwilligers hebben georganiseerd.”

Morele plicht

Burgemeester Grauss vindt de opvang van deze kwetsbare jongeren – net als die van Oekraïners en statushouders – een morele plicht van onze gemeente. “Mits je het goed met elkaar kunt organiseren. De opvang van 100 tieners zal niet helemaal geruisloos verlopen, maar we kunnen het wel netjes, strak en goed organiseren. Idealiter op een plek waar ze perspectief hebben en niet op een plek van waaruit ze na een paar maanden weer moeten doorstromen. Gabry: “Deze jongeren zijn om heftige redenen gevlucht. Ze missen hun familie enorm. Maar ze voelen ook een grote verantwoordelijkheid en plicht om iets van hun leven te maken. Het is prettig dat ze in Bodegraven-Reeuwijk op een goede plek ‘landen’ en dat er hier van alle kanten met hen wordt meegedacht.” 

Bron: Gemeente

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank