Buxusmottenplaag in Bodegraven

Sinds enige tijd is er een buxusmottenplaag in Bodegraven. Zo zijn talloze tuinen al aangetast. Met name de wijken Broekvelden en Dronenpark zijn in trek bij de buxusmotten.




Wat zijn buxusmotten?

De buxusmotten zijn een groep vliegende insecten die oorspronkelijk uit Oost-Azië komen. Maar zoals de inwoners van Bodegraven ondervonden hebben, bevinden de buxusmotten zich nu in Europa en helaas dus ook in Bodegraven.

Wat opvallend is, is dat de motten maar ongeveer acht dagen leven. In de tijd dat ze leven kunnen ze per mot tot vijfhonderd eitjes leggen. De jonge rupsen eten delen van het bladgroen en kunnen in korte tijd een plant volledig van de bladeren beroven.

Wat kun je er tegen doen?

Als de plant opnieuw uitloopt, en vervolgens weer kaal gegeten wordt, dan is er een grote kans dat de buxus zal afsterven. Daarom is bestrijding vrijwel de enige optie en de buxusmotten zijn zowel chemisch als biologisch te bestrijden.

Je kunt de buxusmotten met de hand verwijderen, het is dan wel belangrijk dat je ze niet levend weggooit op een andere plek. De buxusmotten zullen dan terugkomen. Verder kun je vallen aanschaffen, de buxusmotten worden dan met een lokstof in de val gelokt. Verder heb je nog insecticides zoals Pyrethrum en de chemische variant Deltramethrin.

Vraag naar insecticides bizar groot

Dat de buxusmottenplaag een grootschalige plaag is, werd wel duidelijk nadat een medewerker van de tuin en dier speciaalzaak Welkoop uit Bodegraven ons vertelde: “We merken dat de vraag heel groot is, de insecticides zijn niet aan te slepen. Wij krijgen rond de 30 stuks insecticide binnen en die kunnen zo de volgende dag weer weg zijn.”

Foto Alianne van der Laan: Meerdere buxusrupsen eten de plant kaal

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank