Buurtmoestuin Vrije Nesse stopt na 5 jaar

In 2013 ontstond de buurtmoestuin vanuit een werkgroep van de Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk. In goed overleg met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Woningbouwvereniging Mozaïek Wonen werd een stukje grond rondom Rijngaarde tijdelijk uitgeleend aan de Stichting.




Hoe lang tijdelijk zou zijn was destijds niet duidelijk, maar werd toen rond de 5 jaar geschat afhankelijk van de bouwwensen van Mozaïek Wonen. De Stichting had de handen ineengeslagen met de basisscholen Willibrord en de Beatrixschool en met Dienstencentrum Rijngaarde.

De gezamenlijke doelstellingen waren; ecologische groente- en fruitteelt, natuur- en milieu-educatie voor groep 5 en/of 6 van de scholen en voor de inwoners van Rijngaarde bestond de mogelijkheid om buddy te worden en samen met de kinderen in de moestuinbakken te werken.

Na initiële opstartgedoetjes begon de buurttuin in het tweede jaar lekker te draaien. Een akkertje werd aangelegd en in het derde jaar volgde een kleine tunnelkas. Rondom de buurtjesdag in september werden spelletjesmiddagen voor jong en oud georganiseerd.

Groente groeit niet in een paar weken en dus werd het geduld van de kinderen behoorlijk op de proef gesteld. Vaak waren de kinderen niet te houden en werden mini worteltjes geoogst, nog niet rijpe bonen, mini aardappelen, groene tomaten, dwergkroppen sla en ga zo maar door. Allemaal onderdeel van het leerproces. Een leerproces was het ook voor de vrijwilligers die de tuin onderhielden, maar al doende leert men en krijgt groene vingers.

Zaterdag 20 oktober 2018 hebben de vrijwilligers, de scholen, Rijngaarde, Stichting Duurzaam, sponsoren en gemeente Bodegraven-Reeuwijk de buurtmoestuin officieel opgeheven. Onder het genot van een bakkie koffie of thee met wat zelf gemaakt lekkers is teruggekeken, verhalen opgehaald en lessen en ervaringen gedeeld. Want de buurtmoestuin zal in onderdelen verder leven.

Samen met de vrijwilligers van de Hortus Populus zal in de komende maanden de tuin uit elkaar gehaald worden. De meeste onderdelen krijgen een nieuwe bestemming op de Hortus Populus. Ook loopt nog overleg met de beide scholen of moestuinbakken verplaatst kunnen worden naar terrein rondom de scholen. Het lesprogramma zou op deze manier voortgezet kunnen worden.

Ga dus gerust eens kijken in de Hortus Populus aan het Limespad t.o.v. het milieu-station, Portugalweg 6 en je zult, naast de pluk- en oogsttuin, de vertrouwde elementen van de buurtmoestuin Vrije Nesse herkennen.

Esther van de Bor, voorzitter van stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk: “De buurtmoestuin heeft laten zien dat zoveel duurzaamheidsthema’s samen komen in zo’n gemeenschappelijke tuin. Nu op grotere schaal verder in de Hortus Populus.”

Robert Smits, Wethouder Duurzaamheid Bodegraven-Reeuwijk: “De buurtmoestuin heeft de buurt heel wat gebracht, het heeft mensen bij elkaar gebracht, kinderen en ouderen iets geleerd over hoe groenten en fruit groeien en smaken en er is een stukje duurzame voedselproductie geleverd”

Vijf jaar buurtmoestuin aan de Vrije Nesse was een mooi initiatief van een aantal “groene” inwoners waar ik altijd graag op visite kwam voor een kop koffie of een buurtsnack van de zelf gekweekte groente en altijd een leuk gesprek. Jammer dat dit initiatief stopt, maar het gaat voort in de Hortus Populus bij Weideveld en daar ben ik blij om. Succes voor de Hortus en dan aan alle vrijwilligers van de buurtmoestuin aan de Vrije Nesse.

Gerlinde van Santen, motor achter de vrijwillers: “De buurtmoestuin heeft de afgelopen vijf jaar laten zien hoe leuk, leerzaam en ontspannend is het is om met jong en oud groenten te kweken en te oogsten. Nu we weten hoe lekker écht verse groenten zijn, gaan we ze zeker bij de Hortus Populus halen.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank