Bodegraven-Reeuwijk 20e op NK Tegelwippen met 19.656 gewipte tegels

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, dat liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record!




Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar streed Bodegraven-Reeuwijk met een recordaantal van 173 gemeenten mee in de competitie voor de meeste gewipte tegels. Onze gemeente wipte 19.656  tegels en is op de 20e plaats geëindigd in het klassement van kleine gemeenten. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner.

Wethouder Robin Kersbergen ziet een stijgende lijn: “In 2021 begonnen we in onze gemeente voorzichtig; toen hebben we 1.951 tegels gewipt. Vorig jaar kwamen we uit op een aantal van 6.242 tegels. Dat dit jaar maar liefst 19.656 tegels zijn gewipt, hebben we te danken aan de inspanningen van alle inwoners die in hun tuin bezig zijn geweest, met ongetwijfeld de nodige zweetdruppels!”

De gemeente bleef zelf niet achter dit jaar. Zo hebben we mensen weer geholpen met de aanleg van geveltuintjes. Maar ook de vergroeningsprojecten zetten – letterlijk! – zoden aan de dijk. Op de plekken waar afvalverzamelcontainers weg konden, kwam groen terug. De Dunantweg in Reeuwijk-Brug is van grijs naar groen gegaan en ook de Elzenhof in Bodegraven heeft een enorme vergroeningsslag gemaakt dit jaar. Aan de Europaweg, op het bedrijventerrein Broekvelden in Bodegraven, zijn 1.155 tegels gewipt. “Kortom,” zo vat Kersbergen samen, “het is echt nog niet genoeg, maar dit zijn hele fijne voorbeelden van hoe we deze weg van vergroening zijn ingeslagen in Bodegraven-Reeuwijk.”

Klimaatproof wippen

Het is inmiddels inderdaad bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten door het KNMI in De Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit. “Alle reden om aandacht te blijven houden voor vergroening van de gemeente,” vervolgt wethouder Kersbergen. “Houd rekening met de klimaatverandering wanneer u in uw eigen tuin bezig gaat. En: volgend jaar starten we op 21 maart met een nieuwe editie van het NK Tegelwippen!”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank