Als BurgerInitiatief Reeuwijk zijn we nog niet eens helemaal op volle kracht, toch verbazen wij ons nu al over die langverwachte en even zo vaak uitgestelde evaluatie van het Verkeerscirculatieplan Zoutmansweg/Bodegraafsestraatweg. Niet alleen was het rapport in eerste instantie vrijwel onvindbaar op de website van onze gemeente. Ook is er helaas nooit sprake geweest van enige tussentijdse terugkoppeling naar omwonenden. Ondanks het verzoek om een email-adres achter te laten.
Dan voelt die burgerparticipatie toch niet helemaal lekker en lijkt het alsof je als belanghebbende slechts bezig bent gehouden met het plakken van gele post-its op een gezellige buurtavond. Voeg daaraantoe dat iedere verkeersdeskundige uit ervaring weet dat bij de herinrichting van bestaande verkeerssituaties hetgeen gewenst wordt door een gemeentebestuur zelden overeenkomt met de grillige dagelijkse gebruiker, dan vragen wij ons af of het niet eens tijd wordt om niet naar de richtlijnen te kijken, maar juist naar de praktijk?
Helaas staan er nu al de nodige (bijna) ongevallen op de teller en wij blijven schrikken van iedere fietser die onverwachts tevoorschijn schiet vanachter een onoverzichtelijk geparkeerde auto.
Met enige hoogdravende doortastendheid mag je hier misschien zelfs spreken van het schenden van een grondrecht. Want is het niet de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen op een volwaardige en veilige manier kan deelnemen aan de samenleving. In Jip en Janneke taal betekent dit toch dat wij als inwoner het recht hebben om ons veilig te voelen en met hetzelfde vertrouwen onze kinderen kunnen laten deelnemen aan het verkeer in ons dorp?
Ook wanneer je wat ouder bent of een beperking hebt. Dus waarom ontbreekt er dan die overzichtelijk en duidelijk gemarkeerde plek waar je zonder kleerscheuren de straat oversteekt? Bovendien zeggen al die mooie metingen wat ons betreft helemaal niets. Iedere onveilige verkeerssituatie is er namelijk een te veel. Overigens is het daarbij de vraag of het weghalen van een buslijn uit onze dorpskern wel zo’n handige en breed gedragen oplossing is?
Integendeel. Gewoon eens zorgvuldig luisteren naar de praktijk en samen denken in oplossingen. Dat zou al een mooi begin zijn voor een geslaagde evaluatie. En maak het fietspad gewoon weer dat veilige fietspad voor ons. Er ligt aan de andere kant namelijk al een mooie stoep.