De eerste Bodegraafse fijnstof sensor in gebruik 

blank

Op 11 mei is de eerste Bodegraafse sensor voor het meten van het fijnstof in de lucht in bedrijf gegaan. Deze sensor maakt deel uit van een Citizen Science netwerk waar burgers informatie die zij met hun eigen sensor verzameld hebben beschikbaar stellen als referentie om te zien wat de luchtkwaliteit voor hun deur, in hun achtertuin is.

blank


De gebruikte apparatuur is op het internet te koop en bestaat uit een sensor voor het meten van het fijnstof (PM 10 en PM2.5), een sensor voor het meten van de temperatuur en vochtigheid, een Arduino computerkaartje dat de data verzamelt en via het eigen Wifi netwerk naar verschillende servers verstuurt die de metingen in keurige grafiekjes kunnen omzetten.

Voor weinig geld – 30 euro voor de elektronica, kabeltjes en usb voeding en 25 euro voor twee haakse buizen – heb je al een eigen meetpunt. De software die je nodig hebt is op het internet kosteloos beschikbaar.
De eerste Bodegraafse fijnstof sensor maakt gebruik van een beproefd concept dat in Stuttgart vanuit de Duitse OK Lab Stuttgart is ontwikkeld. Inmiddels zijn daar, deels via crowdfunding, meer dan 200 sensors in bedrijf. Steeds meer burgers uit andere Duitse steden en ook uit ander landen, waaronder in Nederland in Arnhem en nu ook in Bodegraven, ontdekken hoe leuk en nuttig het zelf meten is.

Het meten met dit soort simpele apparatuur heeft bij lange niet de kwaliteit van een officieel, geijkt meetstation (RIVM, milieudienst Rijnmond) dat daardoor in aanschaf en onderhoud wel honderd keer duurder is dan een Citzen Science sensor. Deze meetstations liggen uit kostenoverwegingen daardoor ver uit elkaar. Voor Bodegraven wordt onder andere gemeten in Nieuwkoop en in Cabauw. Wat het fijnstof voor je deur, in de achtertuin, op het schoolplein is wordt met een hele reeks formules en berekend en door controle metingen ter plaatse getoetst.

Een eenvoudige sensor, waarmee je voor je deur de waardes en veranderingen in de fijnstof belasting kunt meten kun je wel aan de hand van een meting naast een geijkt meetstation (laten) toetsen.
Wanneer in een in buurt, een wijk met 20-30 sensors gelijktijdig wordt gemeten, iets wat met dure meetstations niet haalbaar is, zijn daaruit, net als bij een zwerm spreeuwen die ook niet allemaal even goed in de juiste richting vliegen, wel meer significante waardes te bepalen. Dit is precies wat inmiddels in Stuttgart wordt gedaan.

In Bodegraven-Reeuwijk zijn er vanuit de gemeente en de Milieuraad en initiatieven om meetsets, die nu op andere plaatsen in gebruik zijn, aan geïnteresseerde burgers beschikbaar te stellen. Het duurt nog even voor dat het zover is.

Nu starten met een eigen sensor kan. Wat hier voor nodig is (in het Duits) te vinden op www.Luftdaten.info

Voor meer informatie, vragen over de het samenbouwen, downloaden van de software en het in gebruik nemen van een eigen sensor kun je naar e-reg@xs4all.nl met als onderwerp <eigen fijnstof sensor> mailen. Bij voldoende interesse kan ook voor Bodegraven-Reeuwijk een crowdfunding project worden gestart.

blank

 

Foto: De eerste Bodegraafse fijnstof sensor op de Goudseweg in bedrijf 

blank

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie