Van starter tot senior: we worden allemaal getroffen door de vastlopende woningmarkt. Ook de lokale politiek kan er niet meer omheen. Onze tien gemeenteraadspartijen maken zich allen op hun eigen manier hard om deze crisis binnen de Bodegraven-Reeuwijk te verhelpen. Nu de gemeenteraadsverkiezingen langzaam naderen, wil je uiteraard weten voor welke oplossingen je tegelijkertijd kiest. In deze serie van artikelen komen de lijstrekkers om de beurt aan het woord. Zo kom jij erachter welk programma het beste bij jou past voordat je gaat stemmen. Deze keer: ChristenUnie – Lijsttrekker Els Oliwkiewicz-Borsboom
‘’We zien dat het overal vastloopt. Om hier verandering in te brengen, denken wij dat we moeten beginnen met het bouwen van levensloopbestendige woningen voor senioren. Hiermee zet je als het ware een ‘treintje’ in gang; senioren kunnen verhuizen naar een geschiktere woning voor hen, waardoor er voor jongere gezinnen weer huizen vrijkomen om over te nemen. We horen van veel senioren dat ze vastzitten in een groot huis omdat er simpelweg nog geen alternatief voor hen bestaat. Dit bewijst voor ons dat het belangrijk is om hier de eerste stap te zetten, hoe graag we ons uiteraard ook gelijk willen inzetten voor alle groepen.
Het centrum van Bodegraven is een geschikte woonplek voor senioren: het openbaar vervoer ligt dichtbij, dus een auto is niet per se meer nodig. Verder liggen alle voorzieningen in de buurt én het is een erg geschikte locatie voor kleinere woningen. Wij zien Bodegraven als groeikern met de meeste mogelijkheden om extra te bouwen. Het liefst binnen de dorpskern, maar mocht het niet anders kunnen zijn de randen ook een optie. Denk bijvoorbeeld aan het ‘oor van Bodegraven’, achter de begraafplaats.
Hoogbouw en participatie
Wij zijn niet principieel tegen bouwen in het groen, maar we zijn er wel voorzichtig mee. Ook zijn wij geen tegenstanders van hoogbouw. Wel is het belangrijk dat we zorgvuldig per locatie bekijken waar dit mogelijk is, en vooral hóé hoog. Zo bestaan er hiervoor aan de rand van het dorp meer mogelijkheden dan midden in de kern. Doorgaand op hoogbouw is het belangrijk dat we met elkaar een goede participatie op poten zetten. Mensen roepen al gauw ‘niet in mijn achtertuin’, maar we moeten elkaar ook wat gunnen om deze crisis te overbruggen. De mogelijkheden zijn al erg beperkt door stijgende huizen- en materiaalprijzen.
Duurzame oplossingen
Omtrent de nieuwere woontrend van de ‘tiny houses’ hebben wij onze twijfels. We vinden het een minder duurzame oplossing. Vooral jongeren zullen er eventjes wonen, maar zodra zij een gezin willen stichten is zo’n tiny house al gauw niet meer geschikt. Wij zijn erg op zoek naar duurzame oplossingen, daarom willen wij ons meer richten op woningen waar mensen zich voor langere tijd kunnen vestigen. Ook vinden wij het belangrijk om eventuele nieuwbouwprojecten natuurinclusief op te zetten. Met onze huidige technologie kunnen onderdelen gebaseerd op natuurlijke materialen als hout, vezels of stro goed voorbereid worden in de fabrieken. Door hiermee te bouwen versterken we de natuurwaarde.’’
Door Isa Smeele