Na er even heerlijk tussenuit te zijn geweest en veel inspiratie op te hebben gedaan voor nieuwe interieurprojecten is het ook weer tijd voor een woonblog. Nu werkt de zon, fijne omgeving en ontspanning niet alleen mee voor je gemoedstoestand, maar is er ook meer ruimte voor nieuwe ideeën en energie om deze uit te gaan werken. Super fijn! Maar toch merk ik dat er na deze vakantie een andere grotere uitdaging op ons wacht… De komende tijd zal voor ons, net als voor velen, in het teken staan van het verduurzamen van onze oude woning. Een niet zo’n ‘sexy’ onderwerp, want zo’n airco aan je muur (waar ik het later nog over ga hebben) fleurt je interieur nou niet perse op.
Maar waar begin je met een huis uit 1918? Met een variabel contract en een gasrekening van eerst € 500 (nu…) € 800,- in de maand is het niet de vraag of we moeten verduurzamen, maar de vraag hoe? Na rondvraag in mijn omgeving zegt de één dit, om vervolgens weer door de ander tegen te worden gesproken. Want waar de één zegt; ‘isoleren en ventilatieroosters dichttimmeren’, zegt de ander weer; ‘Deze roosters zitten er niet voor niks en een oud huis ‘dichtstoppen’ zorgt voor andere problemen zoals schimmels en een ongezond leefklimaat’. Dat is met zwaar astmatisch kind het laatste wat je wil! Daarnaast hoor ik nog maar weinig huiseigenaren, van vergelijkbare woningen, dat ze de stap hebben genomen om van het gas af te gaan. Is het technisch uitvoerbaar, is het de investering op dit moment waard of moeten we wachten tot de markt hier beter op ingespeeld is en er meer kennis over is? Voor ons voelt dit laatste dan ook nog niet als het juiste (voor nu).
Toen wij 6 jaar geleden ons huis kochten stonden we voor de keuze: houden we het luchtverwarmingssysteem of vervangen wij deze voor radiatoren. Lucht verwarmt snel, maar verdwijnt ook snel weer. Helemaal met de kieren die in de loop van de jaren zijn ontstaan, een niet voordehand liggende keuze. Ook werd er in die periode volop gasloos gebouwd in de wijk Weideveld. De toekomst. Wij kozen veilig voor de geleidelijke warmte van radiatoren. In de praktijk merken we dat de grootte/dikte van onze verwarmingen eigenlijk te minimaal zijn voor de te verwarmen ruimte, daardoor blijft de cv continu op volle toeren draaien en krijgt die de ruimte niet goed warm. Niet ideaal en best een logische verklaring. Wij willen beneden een aantal verwarmingen vervangen en hopen daarmee de ruimtes sneller op temperatuur te krijgen en daarmee minder gas te verbruiken.
Wat ik toch wel terug hoor van mensen waarmee ik over verduurzamen praat (na corona toch wel HET onderwerp op feesten en partijen ?) is dat vloerisolatie veel scheelt in het energieverbruik. Met name Tonzon schijnt een goede isolatie te zijn. Dit zijn een soort plastic zakken die onder de vloer worden bevestigd. Wel moet de hoogte van je kruipruimte minimaal 40cm hoog én toegankelijk zijn. Uiteraard is dat bij ons niet het geval aangezien in onze kruipruimte nog de metalen luchtverwarmingskanalen liggen. Een kleine uitdaging… Maar hé, dat hoort ook bij een oud huis. Dit is wel iets waar ik in ga duiken en ik hoop dan ook dat vloerisolatie voor ons huis toch geschikt is. Dus mocht er iemand zijn die hier meer van weet en ons kan helpen is dat zeer welkom! Hieronder zie je dus hoe het er bij ons deels onder de vloer uitziet…
Het aanschaffen van airco’s is een andere interessante tip die wij kregen. Niet alleen om te koelen in de zomer, maar vooral om in de winter volgens het principe van de luchtverwarming de woonkamer en zolder snel te verwarmen op elektriciteit en daarna warm te houden met de verwarmingen. Nu leveren de zonnepanelen op ons garage dak nog wat stroom terug wat we hiervoor mooi kunnen gebruiken. Uiteraard heeft deze manier van verwarmen alleen zin als de grote tochtgaten, zoals bij de voordeur, dicht zijn. Een gordijn van dikke kwaliteit voor de voordeur heeft een isolerende werking en staat daarnaast ook nog eens sfeervol. Een mooi velvet, fluweel, velours, (give it a name) gordijn zoals hieronder is hiervoor erg geschikt en geeft de entree een sjieke uitstraling. Een echte binnenkomer!
Ook zie je tegenwoordig veel leder(look) gordijnen. Een soort kroeggordijn, maar dan voor thuis. Vind je dit toch iets te heftig? Dan kun je een andere dichtgeweven stof kiezen en daar een voeringstof tegenaan zetten.
Los van de heftigheid en het tempo waarmee huishoudens geconfronteerd worden met de explosieve energieprijzen hoop ik dat het ook iets goeds zal brengen. Het delen van ervaringen en tips op het gebied van verduurzamen lijkt me in ieder geval een goed plan. En vergeet niet dat het najaar, waarin de dagen korter worden en we meer binnen zijn, ook het moment is om je huis gezellig te maken. Ik steek een extra kaarsje aan en heb led lichtjes in de gashaard neergelegd. Want die blijft uit deze winter…
Liefs,
Svenja (Instagram: @interieurstudiobysvenja)